Міжбанк: Понеділок обіцяє бути неспокійним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: Понеділок обіцяє бути неспокійним

Валюта
2650
У понеділок на валютному ринку особливого спокою як для клієнтів, так і для банків з Нацбанком – знову не буде. Загальна тенденція останніх тижнів на зміцнення національної валюти збережеться, але учасників міжбанку все більше займає питання щодо меж просідання котирувань. Зазвичай говорять про цілі в 25-25,20 гривень за долар, посилаючись на невиконання показників держбюджету, зав’язаних на курсі і на діях Нацбанку з викупу надлишків долара на міжбанку. Але найгарячіші голови в експертному співтоваристві навіть називають цифру в 20 гривень, мотивуючи це можливим швидким відкриттям ринку землі і унікальним явищем для України, коли і президент і майбутня парламентська більшість виступають однією командою, що обіцяє країні оперативне проведення необхідних реформ. Ми поки не віримо в економічне диво під назвою “долар по 20”, але при відкритті ринку землі та проведенні реальних реформ в економіці – допускає зміцнення гривні і значно нижче порога в 25 гривень. Поки ж за рахунок ситуативного припливу валюти від продажу надприбуткових за світовими мірками українських облігацій – гривня продовжує тіснити долар.
Сьогодні на користь нацвалюти зіграє:
1) Завтрашній новий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП, що стимулює продажі валюти іноземцями, які активно скуповують українські облігації;
2) Психологічний настрій на зміцнення гривні як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Ще з вихідних готівковий долар вже спокійно можна було купити по 25,50 гривень і навіть нижче, а на торгах покупці валюти вдосить серйозно торгуються по курсу, що “тисне” на котирування валют в бік їх зниження. Навіть спекулянти змушені зараз грати тільки “на пониження” або в кращому для них випадку – “в дві сторони”. Про гру “вгору” вони поки навіть не думають.
Проти нацвалюти, як і раніше, працює фактор перерахувань відшкодувань ПДВ експортерам. На ринок уже вийшли великі суми таких виплат, що стимулює частину експортерів знижувати обсяги валюти, і витрачати гривню, що надходить від держави). Приріст коррахунків банків на ранок понеділка на 4,1 млрд гривень (до майже 53 млрд) – це якраз і є гривня від відшкодувань ПДВ.
Статистики сьогоднішніх торгів додасть наближення кінця місяця, що для закриття балансу на звітну дату традиційно змушує збільшити обсяги операцій по валюті як у великих корпорацій, так і у дрібних фірм, що працюють з іноземними партнерами. “Мінфін” прогнозує на сьогодні обсяги торгів в межах 410-470 млн доларів при здійсненні до 570-690 угод.
Що стосується курсу, то ми прогнозуємо на понеділок продовження зниження котирувань долара і коридор по ньому в межах 25,25-25,40 гривень. По можливості Нацбанк знову буде продовжувати викуп надлишку долара для поповнення резервів, використовуючи Matching.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,35 / 25,38
євро – 28,21 / 28,24
російський рубль – 0,4006 / 0,4012
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас