Зростання реального ВВП на початку 2019 року сповільнилося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання реального ВВП на початку 2019 року сповільнилося

Казна та Політика
329
В Україні зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) очікувано сповільнилося до 2,5%. Це відбулося в першому кварталі цього року.
Про це йдеться в щоквартальному інфляційному звіті НБУ за липень 2019 року.
Зростання ВПП сповільнилося в результаті вичерпання ефекту рекордного врожаю 2018 року.
“Водночас внутрішній попит зростав швидше, ніж очікувалося. Прискорилося зростання приватного споживання на тлі збільшення доходів населення. При цьому, в першому кварталі 2019 року зберігалося падіння валової доданої вартості (ВДВ) в промисловості. ВДВ енергетичного сектора знизилася всього через теплу, в порівнянні з минулим роком, погоду. ВДВ переробної промисловості також залишалася меншою, ніж рік тому, через ремонти на окремих металургійних і хімічних підприємствах, введення нових обмежень з боку РФ і деякого погіршення зовнішньої цінової кон’юнктури”, – йдеться в документі.
Крім цього, додається, що в Україні в першому кварталі зберігалося падіння обсягів видобутку металевих руд. В результаті, це зумовило сповільнення зростання ВДВ добувної промисловості в цілому, незважаючи на подальше збільшення обсягів видобутку газу, нафти та вугілля.
“У другому кварталі зростання економіки прискорилося до 3%. Про подальше зростання свідчить прискорення зростання роздрібного товарообігу, чому сприяло збільшення доходів населення. Залучення уряду на міжнародному ринку капіталів і приплив коштів нерезидентів у гривневі облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) компенсували значні виплати державного сектора за зовнішніми зобов’язаннями. В результаті на кінець червня резерви були близькими до рівня початку 2019 роуц (20,6 млрд дол.)”, – пояснюють в НБУ.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас