Центробанк Туреччини значно знизив процентну ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк Туреччини значно знизив процентну ставку

Світ
669
Центробанк (ЦБ) Туреччини після відставки голови фінінституту Мурата Четінкаї і засідання Ради ЦБ щодо грошово-кредитної політики значно знизив основну процентну ставку – відразу на 4,25 процентного пункту. Показник, таким чином, опустився з 24 відсотків до 19,75 відсотка річних.
За наказом президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана – Четінкая, який очолював ЦБ з квітня 2016 року, був 6 липня звільнений зі свого поста – саме за відмову скорегувати облікову ставку. Його місце зайняв Мурат Уйсал, який на той момент обіймав посаду заступника глави Центробанку.
Незважаючи на те, що після кадрових перестановок зниження очікувалося, більшість експертів прогнозували, що воно буде в коридорі від 2,0 до 3,0 процентних пунктів.
В обґрунтуванні рішення ЦБ вказав, що останні дані свідчать “про помірне пожвавлення економічної активності” в країні. Фінінститут звернув увагу на високий дохід, пов’язаний з розвитком туристичного сектора, а також на позитивну динаміку інфляції, яка знизилася з 25 відсотків в жовтні 2018 року до 15,72 відсотка в червні.
Разом з тим, незважаючи на запевнення Центробанку, економіка країни залишається в рецесії. За перші п’ять місяців 2019 року дефіцит бюджету Туреччини зріс на 225 відсотків до 21,1 млрд лір, а сама турецька ліра продовжує знецінюватися. У першому кварталі поточного року ВВП Туреччини знизився на 2,6 відсотка.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас