Американські вчені представили модульних роботів, які об'єднуються в одного великого робота (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські вчені представили модульних роботів, які об'єднуються в одного великого робота (відео)

Технології&Авто
524
Ідея створення маленьких роботів, які об’єднуються в одного гігантського робота, найчастіше зустрічається в науково-фантастичних фільмах, але вчені вже шукають способи, як втілити це в реальність. Дослідники з проекту ModLab Університету Пенсільванії представили свій варіант створення робота, що складається з безлічі невеликих рухомих елементів під назвою SMORES-EP.
Маленькі роботизовані пристрої SMORES-EP обладнані колесами з кожного боку, які дозволяють їм рухатися в будь-якому напрямку. Завдяки цьому вони з’єднуються один з одним, перетворюючи магніти на кінцях на приймачі ближнього радіозв’язку.
Кожен модуль оснащений чотирма роз’ємами, відповідно, два роботи можуть бути з’єднані в 17 різних конфігураціях. Це дозволяє створити одного великого і більш складного робота.
Однак, наразі існує проблема з налаштуванням модулів. Щоб перейти від однієї форми до іншої, їм потрібен чіткий план дій для розуміння своєї ролі в конструкції. Наприклад, щоб перетворити крокуючого робота на робота з рукою, модулі повинні від’єднатися і пристикуватися певним чином.
Дослідники розрахували найбільш ефективний спосіб трансформації роботів з вихідного стану в цільовий. При цьому деякі конфігурації передбачають ситуації, коли модулі допомагають один одному переміститися на потрібне місце і зайняти необхідну позицію. Подібні модульні роботи мають перевагу в тому, що вони більш гнучкі і адаптовані, ніж стандартні роботи. Це означає, що вони можуть ремонтувати себе і підлаштовуватися під умови. Такі роботи знайшли б застосування в космічних місіях, при стихійних лихах або для протезування людей з обмеженими фізичними можливостями.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас