Молдова готова купувати реверсний газ в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова готова купувати реверсний газ в Україні

Енергетика
464
Якщо Молдова не зможе отримувати російський газ через відсутність нового контракту РФ з Україною про транзит, Кишинів готовий купувати у Києва реверсний газ.
Про це заявила прем’єр-міністр Республіки Молдова Майя Санду під час слухань в комітеті Європарламенту із закордонних справ в Брюсселі.
“Усе, що стосується енергетичної безпеки, – це для нас надзвичайно складне питання. Молдова залежить від російського газу. Зараз, як ви знаєте, йде дискусія між Росією і Україною щодо перешкод для транзиту газу через Україну. Якщо це станеться і не буде знайдено рішення до кінця цього року, тоді Молдова не зможе отримувати газ з Росії, якщо відповідну угоду не буде підписано”, – повідомила вона.
Санду нагадала, що зараз уряд Молдови активно працює з урядом Румунії, щоб прискорити імплементацію проекту газопроводу Ясси-Кишинів, але ці роботи не будуть завершені дуже швидко.
“Поставки газу – це технічна проблема, але це і економічна проблема. Ми сьогодні купуємо газ у Газпрому за ціною, за якою ми могли б купувати його і в Україні, той, який вона отримує за системою реверсу”, – сказала Санду.
Вона повідомила, що Молдова також працює над проектом взаємооб’єднання національних електричних мереж і енергетичних компаній з системою Європейського Союзу через Румунію.
“Цей проект просувається, і ми маємо підтримку з боку деяких міжнародних фінансових інститутів. Це також займе якийсь час, але десь протягом п’яти років ми будемо мати альтернативи в сфері енергетики”, – додала прем’єр Молдови.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас