Літня економія позначиться на платіжках взимку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Літня економія позначиться на платіжках взимку

Енергетика
2000
Як повідомив департамент комунікацій “Нафтогазу”, компанія знижує ціну газу для споживачів в липні на 11,7%, або майже на 65 коп. за куб. м (без урахування ПДВ і витрат на транспортування). Це друге поспіль здешевлення: в червні ціну знизили на 44 коп. за куб. м, або на 7,3%, в порівнянні з травнем.
Кінцева вартість газу в регіонах залежить від тарифу на його розподіл, встановленого НКРЕКП для кожного обл- або міськгазу, але в середньому ціни відрізняються на 30-50 коп./куб. м. Для Києва в травні газ коштував 7,81 грн за куб. м, в червні – 7,27 грн, в липні очікується близько 6,5 грн. Причину здешевлення в “Нафтогазі” пояснюють новою формулою розрахунку ціни, яку затвердив Кабмін в червні цього року.

Картки для тих, хто багато витрачає

Фахівці енергоринку кажуть, що Кабмін ухвалив ефективне рішення, яке змусило “Нафтогаз” автоматично змінювати ціну газу для споживачів в залежності від європейського ринку.
“Але споживачі від цього виграли небагато, адже влітку газ витрачається тільки на приготування їжі і підігрів води, – зазначив енергоексперт Валентин Землянський. – Оціночно на одного споживача з газплитою економія в червні склала близько 2 грн на місяць, з газколонкою – близько 5 грн, в липні вона буде трохи більшою. Але ціни на газ у Європі вже пішли вгору, тому в серпні дешевшати він навряд чи буде, а у вересні точно подорожчає”.
Співголова фонду енергостратегії Дмитро Марунич каже, що зараз “Нафтогаз” активно закуповує дешевий газ і закачує його в підземні сховища.
“Ціна була близько 120 доларів (3200 грн) за 1000 куб. м без доставки, а споживачам газовий монополіст зараз продає паливо по 4905 грн за 1000 куб. м, тобто з урахуванням усіх витрат прибуток “Нафтогазу” оціночно близько 40%”, – підрахував експерт. – Очевидно, що взимку, коли газ подорожчає, прибуток зросте в рази, і сплатить його населення. Потрібно, щоб держава обмежила апетити монополіста”.
Експерти кажуть, що газ для населення, а потім “комуналка” подорожчають автоматично, тому що постанова Кабміну вимагає, щоб поточна ціна газу була не нижчою, ніж на євроринку, навіть якщо паливо було куплене раніше дешевше.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас