Як українцям завищують платіжки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українцям завищують платіжки

Казна та Політика
4588
Українці витрачають на оплату житлово-комунальних послуг більш ніж половину заробітної плати. Місцева влада через ЖЕКи, а іноді і самі управителі ОСББ, завищують суми в платіжках, порушуючи нормативи. Держава ніяк не контролює цей процес.
Наприклад, Громадське об’єднання Житловий союз України звернулося до поліції з тим, що, як виявилося, з травня 2018 року мешканці міста Люботин в Харківській області тільки за холодну воду і водовідведення переплатили майже 1 млн грн. Місцева рада незаконно включила в тариф таку суму, а крім того, держава відправила місцевим комунальникам 115 тис грн, які формально пішли на погашення субсидій споживачам, але насправді були перераховані до міськради.
“Практика використання економічно необґрунтованих тарифів властива багатьом містам. Аналізуючи тарифи за 150 містами в чотирьох областях – Вінницькій, Харківській, Полтавській і Житомирській, – ми бачимо завищення тарифів в цілому до 14% від нормативів. Завдяки цьому, за нашими оцінками, з державного бюджету залучено субсидій на 3-6% більше, ніж повинно було бути”, – розповіло джерело видання в Житловому союзі України.
Фахівці розповіли, що щомісячна квартплата на 70% складається із зарплат співробітників комунального підприємства, однак, жодних норм кількості працівників не існує. Тобто теоретично в тарифи, подані на затвердження місцевим владам, можна включати будь-яку кількість персоналу. “Користуються застарілими нормами ще УРСР, в яких на 30-40% кількість співробітників комунальних підприємств завищена. Так працювала вся галузь.
Наприклад, є котельня, і в старих нормах зазначено, що цілодобово в ній повинна знаходитися одна людина.
Тобто в штаті всього повинно бути не менше п’яти осіб. А за фактом котельня вже автоматизована, і там взагалі нікого зараз немає. Це скрізь. Багато хто користується цими старими нормами, які взагалі не мають законодавчого статусу”, – говорить співробітник Житлового союзу України.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас