Як працюватиме електронна товарно-транспортна накладна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як працюватиме електронна товарно-транспортна накладна

Казна та Політика
2903
Відтепер усі вантажні перевезення можна, на вибір, супроводжувати документами в електронному або паперовому вигляді.
Наказ, яким внесли зміни до Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом в Україні, набув чинності 12 липня 2019 року.
“Завдяки ініціативі ринку та Офісу ефективного регулювання Міністерство почало рухатися в бік того, щоби внести зміни до Наказу №363 і дозволити використовувати електронні товарно-транспортні накладні”, – розповів Сафаров Фарід Каміл огли, генеральний директор Директорату цифрової інфраструктури на транспорті Міністерства інфраструктури України.
Із пропозицією перевести товарно-транспортну накладну з паперового вигляду в електронний до Спілки українських підприємців звернулася компанія Delivery.
“На чому хочу наголосити – щоб доступ до цього реєстру і користування були безкоштовними для учасників. І щоб не сталося, як, на жаль, відбувається із багатьма реєстрами, коли ми повинні використовувати певні ключі, які треба отримати в певному місці. Краще, аби можна було користуватися будь-яким електронним цифровим підписом, отриманим будь-де”, – прокоментував Андрій Єрашов, голова Комітету з розвитку підприємництва Спілки українських підприємців.
Співзасновник Delivery Group Андрій Івасів розповів, як працює товарно-транспортна накладна:
  • спершу її оформляє вантажовідправник,
  • потім підписує перевізник, який в кінці шляху отримує підпис вантажоодержувача, і повертає ТТН тому, хто оплачує послуги.
  • іноді документ губиться, а замовники відмовляються оплачувати, поки не отримають оригінал – затримується оплата послуг перевізників, компанії страждають від того, що гроші вимиваються з обігу.
Е-ТТН працюватиме як звичайний електронний документ:
  • відправник, маючи доступ до інтернету, може завантажити його в систему, накласти кваліфікований електронний підпис (КЕП) та відправити перевізнику й отримувачу вантажу.
  • після того, як вантаж доставлять і він пройде перевірку, отримувач поставить на електронну накладну свій КЕП, і документ із підписами всіх сторін миттєво з’явиться в бухгалтеріях учасників перевезення.
Як працюватиме електронна товарно-транспортна накладна
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас