Депутати оскаржили в Конституційному суді процедуру примусового викупу акцій у міноритаріїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати оскаржили в Конституційному суді процедуру примусового викупу акцій у міноритаріїв

Казна та Політика
379
До Конституційного суду України надійшло конституційне подання 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України деяких положень закону «Про акціонерні товариства» в частині примусового відчуження акцій міноритаріїв на користь власника (або їх групи) домінуючого пакету акцій (понад 95%), так званого squeeze-out.
«Мова йде про примусове відчуження об’єктів права приватної власності без відома і внутрішньої волі і бажання на це їх власника», – сказано в поданні нардепів.
Парламентарії нагадують, що процедура squeeze-out була закріплена Верховною Радою 23 березня 2017 року законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах». Цей документ передбачає також процедуру sell-out – обов’язкове придбання акцій мажоритарним акціонером на вимогу міноритарного.
За даними регулятора ринку Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, сукупна вартість проведених squeeze-out на кінець травня 2019 року становить 1,35 млрд грн. З них 2/3 коштів – майже 700 млн грн – вже забрали колишні акціонери, решта суми поки перебуває на ескроу-рахунках.
За словами члена НКЦПФР Максима Лібанова, з моменту імплементації squeeze-out цим інструментом скористалися 260 підприємств, що набагато нижче від очікуваного рівня. Скарги на squeeze-out були тільки в 30 випадках, що є невисоким показником, зазначив він.
Лібанов уточнив, що в рамках цієї процедури є деякі проблеми з визначенням ціни викупу пакету міноритарія. Оцінку акцій мають робити незалежні оцінювачі, і НКЦПФР має домовленість з Фондом держмайна щодо перевірки ліцензій оцінювачів. Донині НКЦПФР отримала відповіді щодо 60 оцінок акцій компаній, з них 12 оцінок були визначені як неякісні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас