В Україні запрацював новий ринок електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запрацював новий ринок електроенергії

Енергетика
1797
1 липня стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону “Про ринок електричної енергії”, прийнятого в 2017 році.
Про це повідомили ЕП в прес-службі віце-прем’єра Володимира Кістіона.
Так, 30 червня відбулися перші торги на ринку “на добу вперед”, за результатами торгів реалізовано 150 895,1 МВт-год в Об’єднані енергетичні системи України і 9 435,9 МВт-год в рамках “Острова Бурштинської ТЕС”.
“З 3:00 ночі безперебійно працює і “внутрідобовий ринок”, – повідомив Економічній правді директор ДП “Оператор ринку” Володимир Євдокимов.
“Через некоректно подані заявки учасників ринку, які виставили завищені ціни, система не верифікувала ці дані. Тому станом на 1:00-2:00 годину ночі Оператор ринку змушений був призупинити торги. Але на 2:00 ми спільно зі словацькими фахівцями знайшли рішення і вирішили це питання”, – роз’яснив Євдокимов.
Як повідомляє представник президента в уряді Андрій Герус, на аукціонах за двосторонніми контрактами вугільні електростанції підняли свою ціну на електроенергію майже на 50%: у червні тариф становив 1,44 грн, а зараз майже 2,3 грн.
“Президент Володимир Зеленський подав два законопроекти, щоб відтермінувати такий запуск ринку, але на жаль, уряд і парламент зайняли позицію, що потрібно вводити з 1 липня. Зараз проводимо аналіз можливих наслідків і способів оперативного реагування”, – написав Герус.
Водночас, в енергокомпанії ДТЕК, що належить олігарху Ринату Ахметову, повідомили, що ДТЕК взяв участь у перших біржових торгах з продажу електроенергії на платформі ринку на добу вперед.
Ціна електроенергії ТЕС компанії знизилася на 12% в порівнянні з 1-м півріччям 2019 року і склала 1,569 грн за кВт-годину.
“Тарифи для населення з введенням нового ринку не змінилися і залишаються найнижчими в Європі”, – заявили в ДТЕК.
Компанія заявляє, що інформація про продаж електроенергії ТЕС компанії за ціною вище цінових обмежень, встановлених НКРЕКП на ринку “на добу вперед”, а також твердження про зростання тарифу для теплової генерації на 50% і вище, не відповідають дійсності і “спрямовані на маніпуляцію громадською думкою”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас