Економіст назвав середній курс долара до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст назвав середній курс долара до кінця року

Валюта
9716
Українцям не варто чекати долара по 30 гривень в поточному році, якщо не станеться масштабної торговельної війни і фінансових катаклізмів.
Такий прогноз озвучив економіст, президент інвестиційної групи “Універ” Тарас Козак.
“За базовим сценарієм, який розглядається абсолютною більшістю банків і рейтингових агентств, – [курс] прогнозується близько 28-29,5 грн за долар. Це так званий усереднений курс, виходячи з очікувань аналітиків. Але я думаю, що середній курс гривні в цьому році не перевищить 29 грн за долар”, – розповів Козак.
Він також пояснив, що курсові прогнози фінансових інститутів можуть сильно відрізнятися, в залежності від того, які параметри використовувалися при розрахунках.
“Кожен інвестиційний банк, кожне рейтингове агентство моделює розвиток ситуації за кількома сценаріями. Крім базового зазвичай розраховується ще позитивний і кризовий сценарій. Якщо розвиток світової економіки піде за кризовим сценарієм – а такий, наприклад, буде можливий, якщо почнеться торговельна війна або стануться якісь світові фінансові катаклізми, – в цьому випадку, звісно, може бути негатив і в Україні. У нас завжди під час криз починає падати гривня тощо. В цьому випадку може бути, зрозуміло, курс і 30”, – резюмував Козак.
Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів поліпшило прогноз по курсу на 2019 рік. Якщо раніше очікувалося, що середній курс гривні в 2019-му становитиме 28,2 грн за долар, то в останньому макроекономічному огляді передбачений середній курс на рівні 27,4 грн/дол. Водночас міжнародне рейтингової агентство Fitch вважає, що середньорічний курс складе 28,86 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас