Міжбанк: чекаємо на позитив для гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чекаємо на позитив для гривні

Валюта
1251
Середа на валютному ринку пройде як завжди – динамічно як для кінця місяця і кварталу, так – і з позитивом для курсу гривні. Статистика торгів буде непоганою – до 480 млн доларів при укладенні до 670 угод.
Основні причини позитиву для гривні:
1) Різке скорочення ліквідності в банках. На ранок середи їх коррахунки впали відразу на 8,4 млрд гривень – до 54,6 млрд. Це відбувається як за рахунок успішного аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП (про це нижче), так і за рахунок активізації клієнтів за господарськими операціями перед завершенням кварталу. Клієнти активно виплачують зарплати персоналу за червень (скоро три дні вихідних), а також проплачують зовнішні контракти, що в кінцевому підсумку знижує обсяг безготівкової гривні в системі. Дефіцит гривні працює на зміцнення нацвалюти на міжбанку і скорочує можливості спекулятивних атак на неї;
2) Успішне розміщення облігацій на аукціоні Мінфіну України. Іноземці активно скуповували ці папери (особливо 6-ти річні з прибутковістю більше ніж 15% річних), що призводить до активного скидання ними валюти на міжбанку. Сьогодні розрахунок за цими паперами, і гривні не вистачає всім. Це зміцнює позиції нацвалюти і дає можливість НБУ поповнювати резерви, викуповуючи надлишок долара на торгах;
3) Готівковий ринок. Котирування в обмінниках знову просіли, і цей сегмент валютного ринку продовжує заливати «дешевою» валютою міжбанк через операції по валютній позиції банків.
Проти нацвалюти спрацює фактор періоду виплат основних сум відшкодувань ПДВ експортерам. Уже від учора бізнесу пішли перші великі суми (за вчора від 700 до 800 млн гривень), і частина експортерів намагатиметься притримати валюту до підходу сум таких відшкодувань від держави, що знижує обсяги пропозиції на торгах.
На сьогодні коридор по долару в межах 26,05-26,22 гривень. НБУ продовжить викуп надлишку долара на міжбанку через Matching.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,18 / 26,20
євро – 29,82 / 29,84
російський рубль – 0,416 / 0,417
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас