Темпи зростання доходів українців сповільняться - прогноз Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темпи зростання доходів українців сповільняться - прогноз Нацбанку

Казна та Політика
743
У 2019 році зростання доходів населення триває, хоча й уповільнюється.
Про це свідчить “Звіт про фінансову стабільність”, опублікований на сайті Національного банку України.
“Причина – зниження темпу зростання економіки України та зменшення конкуренції українських працівників серед роботодавців на внутрішньому ринку та за кордоном”, – повідомляється у звіті.
У поєднанні з незначним (на 12%) підвищенням мінімальної заробітної плати з 1 січня цього року це призвело до того, що в І кварталі приріст номінальної та реальної зарплати становив відповідно 20,8% та 10,9%. За оцінками НБУ, до кінця року зростання реальної зарплати сповільниться. Проте платоспроможність населення зростатиме завдяки як збільшенню доходу працюючих громадян, так і перегляду пенсій.
Також зазначається, що в 2018 році реальний наявний дохід домогосподарств зріс на 9,9%, що лише на 0.6 в.п. нижче, ніж роком раніше.
“Основний рушій – зростання заробітної плати майже на чверть, поєднане зі зниженням темпу інфляції. Найбільше зарплата зросла в реальному секторі та державному управлінні”, – пояснюється в звіті.
Індексація соціальних допомог також позитивно вплинула на доходи: проведення пенсійної реформи забезпечило підвищення пенсій у середньому на 35,6% р/р, зокрема для військовослужбовців – більш як на 50%, водночас було переглянуто пенсії працюючим пенсіонерам, додали в НБУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас