"Укренерго" назвало ризики запуску ринку електроенергії з 1 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укренерго" назвало ризики запуску ринку електроенергії з 1 липня

Енергетика
767
ДП “Укренерго” попередило Верховну Раду і Кабінет міністрів про можливість маніпуляцій з боку гравців ринку, є ризик неконтрольованого зростання ціни електроенергії через високу концентрацію ринкової влади учасників ринку в разі запуску вільного ринку енергії з 1 липня.
Про це йдеться в листі за підписом керівника “Укренерго” Всеволода Ковальчука та голови наглядової ради держпідприємства Шевки Аджунера, який опублікував нардеп Сергій Лещенко.
“Укренерго” пов’язує ризик зростання ціни електроенергії з високою концентрацією ринкової влади: “Більше 75% всієї електроенергії припадає на двох учасників ринку – ДП “НАЕК “Енергоатом” і групу компаній ДТЕК”. Ключовою загрозою зазначено питання створення та нарощування заборгованості після запуску роздрібного сегменту нового ринку з 1 січня 2019 року. Постачальник “останньої надії” ДПЗД “Укрінтеренерго” вже накопичив 700 млн грн заборгованості за 4 місяці роботи.
“Укренерго” також стурбоване якістю даних комерційного обліку електроенергії. Оператори систем розподілу (обленерго) мали б здійснювати його на щоденній основі відповідно до п. 68 ст. 7 Закону “Про ринок електричної енергії”. Однак поки цього не відбувається.
“Коректний розмір небалансу постачальника може бути розрахований лише через 90 днів, в зв’язку з технологічною неготовністю операторів систем розподілу. Наприклад, досі відбувається коригування ДП “Енергоринок” даних обліку за січень 2019 року.
Відповідно є істотний ризик того, що постачальники збанкрутують до того, як будуть отримані дані комерційного обліку. На сьогоднішній день обсяг таких некоректно розрахованих небалансів може становити 200 млн грн щодня”, – повідомляє “Укренерго”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас