Міжбанк: гривня матиме шанс продовжити тіснити долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: гривня матиме шанс продовжити тіснити долар

Валюта
2153
У понеділок у гривні буде шанс продовжити тіснити долар на міжбанку і корекція курсу продовжиться. Причин кілька, ось основні:
1) Завтра черговий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Пропонувати чиновники будуть папери на будь-який смак і термін – як у гривні, так і в доларі. Висока прибутковість цих облігацій при збереженні облікової ставки на рівні в 17,5% – приваблює іноземців. Нерезиденти будуть заводити валюту в країну для купівлі гривневих паперів і продавати її на міжбанку. Цей процес розпочнеться сьогодні і триватиме до середи (дня розрахунку з Мінфіном України за куплені облігації). Це додасть пропозиції на міжбанку;
2) Продовжує знижувати котирування готівковий ринок. Це позначається як на загальному настрої всього валютного ринку, а також опосередковано є джерелом постачання “дешевої” валюти на міжбанк. Банки викуповують її у населення і через валютну позицію продають на торгах. Це також збільшує пропозицію на ринку;
3) Клієнти в зв’язку зі святкуванням в кінці тижня Трійці (субота-четвер) поспішатимуть закривати свої угоди по валюті, щоб потім “не зависнути” з зовнішньоекономічними розрахунками і товарами. Це різноспрямований фактор, бо великі компанії своїми поточними діями будуть “гойдати” курс в залежності від своїх задач. “Допомагати” їм розігріти ринок в цій ситуації будуть спекулянти, що призведе до збільшення курсових коливань.
Проти гривні може спрацювати різке збільшення ліквідності в системі. На ранок понеділка коррахунки зросли відразу на 7,4 млрд гривень – до 53,8 млрд. Це дасть ресурс для розгойдування курсу, але позаяк за нашими даними цей “приріст” припав всього на 4 банки (з яких три – це рефінанс на 6,6 млрд гривень) – особливого тиску на міжбанк це не зробить, тому що кошти ці три банки брали на інші цілі.
Ми прогнозуємо на понеділок зростання протистояння курсових інтересів великих гравців з коливаннями в межах 26,35-26,55 гривень за долар і обсягами операцій до 440 мільйонів доларів при здійсненні 560 угод. Активна сьогодні вже буде і та частина іноземців, хто прийняв рішення завтра брати участь в аукціоні з ОВДП. Спекулянти продовжать працювати «в дві сторони» з періодичними спробами погойдати ринок.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,50 / 26,53
євро – 29,99 / 30,02
російський рубль – 0,4080 / 0,4086
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас