ПриватБанк судиться з Росією через Крим (сума втрат) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк судиться з Росією через Крим (сума втрат)

Фондовий ринок
483
Окупація Криму, яка триває вже п’ять років, призвела до втрати українським державним ПриватБанком 9 млрд доларів.
Про це заявила заступник голови правління банку Галина Пахачук.
“Позов [в інвестиційний арбітраж в Гаагу] подано на суму понад 1 млрд доларів. Але, якщо в цілому оцінити втрати, то я вважаю, що банк втратив понад 9 млрд доларів – це валютна позиція, це кредити”, – заявила Пахачук.
Вона нагадала, що банк вже виграв справу по суті в інвестиційному арбітражі проти Росії: в лютому 2019 року винесено проміжне рішення, і процес підійшов до завершення і оцінки економічних збитків, які були завдані Росією.
Серед інших проблем Пахачук назвала борг компаній, ймовірно, підконтрольних колишнім власникам банку, який досяг 240 млрд грн в гривневому еквіваленті, з яких 212 млрд грн підтверджені аудиторським висновком. Коментуючи вплив останніх судових рішень, ухвалених на користь екс-власників банку, Пахачук зазначила, що “цей інформаційний фон мав певне значення в квітні і травні”.
“На “судовий” інформаційний фон реагували далеко не всі – за ці два місяці був відтік ресурсів, в основному в іноземній валюті. Клієнти, які тримали валюту для заощадження, першими реагують на можливі коливання валютного ринку і переводять свої активи з банку в сейф. За два місяці ці клієнти забрали з банку близько 137 млн ​​доларів і 27 млн ​​євро”, – сказала Пахачук.

Довідка Finance.ua

  • 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва постановив, що процедура виведення неплатоспроможного ПриватБанку з ринку за участю держави порушувала норми чинного законодавства.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас