Світовий банк погіршив прогноз зростання світового ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк погіршив прогноз зростання світового ВВП

Світ
210
Світовий банк (СБ) прогнозує зростання світової економіки за підсумками 2019 року на рівні 2,6%.
Про це йдеться в червневому огляді “Глобальні економічні перспективи” (Global Economic Prospects, GEP).
Таким чином, оцінку було погіршено з 2,9%, що очікувалися в січні.
У 2020 році СБ прогнозує глобальний економічний підйом на 2,7% проти раніше прогнозованих 2,8%. Оцінку на 2021 рік залишено на рівні 2,8%.
Темпи зростання економік країн з ринком, що формується (emerging markets) і країн, що розвиваються (developing economies) в наступному році, як очікується, стабілізуються, оскільки період фінансових труднощів у деяких країнах залишиться позаду, проте економічна динаміка залишається млявою, зазначається в повідомленні.
Перспективи економічного зростання в країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, обмежуються млявою інвестиційною активністю, і ризик погіршення показників вагоміший. Як зазначає СБ, до числа цих факторів ризику належать зростання торгових бар’єрів, відновлення фінансових потрясінь, а також більш різкий, ніж очікувалося, спад в економіці ряду великих країн. Негативно впливають на прогнози і структурні проблеми, які ведуть до хибних інвестиційних рішень або дестимулюють інвестиції.
Очікується, що в групі країн з розвиненою економікою, особливо в єврозоні, економічне зростання в 2019 році сповільниться внаслідок скорочення експорту й інвестицій. Темпи зростання економіки США цього року, за прогнозами, трохи знизяться – до 2,5%, а в 2020 році сповільняться до 1,7%. В єврозоні підвищення ВВП, як очікується, буде коливатися в 2020-2021 рр. біля позначки 1,4%: слабкість торгівлі і внутрішнього попиту негативно позначаться на економічній активності, незважаючи на продовження її підтримки засобами грошово-кредитної політики.
У державах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, темпи економічного зростання, за оцінкою СБ, в 2019 році перебуватимуть на найнижчому рівні за чотири роки – 4%, а в 2020 році зміцніють до 4,6%. Наразі економіка деяких держав долає наслідки фінансових потрясінь і політичної невизначеності. Очікується, що негативний вплив цих факторів зійде нанівець, а збільшення світової торгівлі (яке в 2019 році, як очікується, буде найслабкішим за десятиліття) певною мірою відновиться.
Світовий банк погіршив прогнози збільшення обсягів світової торгівлі на найближчий час: в поточному році до 2,6% з 3,6%, в наступному році – до 3,1% з 3,5%, в 2020 році – до 3,2% з 3,4%.
Нафта, за оцінками аналітиків СБ, в 2019 році може подешевшати на 3,4%, в 2020 році – на 1,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас