Експорт товарів і послуг в 2018 році зменшився на 1,6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт товарів і послуг в 2018 році зменшився на 1,6%

Казна та Політика
287
Внесок експортного чинника в економічне зростання в 2018 р. був негативним. Експорт товарів і послуг в порівнянних цінах зменшився на 1,6%, тренд зниження показника експорту в реальному вимірі триває з 2012 р, і тільки в 2017-му спостерігався приріст на 3,8%. При цьому в фактичних доларових цінах приріст експорту товарів дорівнював 9,4%, послуг – 10,6.
Отже, експортні потоки продовжували генерувати додатковий дохід для національної економіки, але цей дохід пов’язаний не зі збільшенням вітчизняного виробництва, а зі зміною цін на світових ринках і, головне, зі зростанням реального курсу гривні у зв’язку з випередженням девальвації інфляцією. Тому значна частина додаткового доходу поглиналася відносним зростанням витрат виробництва вітчизняних виробників, що розмивало їх інвестиційний потенціал. Як приклад, зростання експорту металургійної продукції в поточних цінах (в доларах США) на 14,9%, тоді як виробництво збільшилося (у порівнянних цінах) всього на 0,6%.
Про це в своїй статті для ZN.UA пише Ярослав Жаліло, доктор економічних наук, Національний інститут стратегічних досліджень. За його словами, зафіксоване статистикою прискорення економічного зростання в 2018 р. парадоксальним чином відбулося при погіршенні динаміки всіх основних складових сукупного попиту.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас