Від чого залежить вартість комунальних послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від чого залежить вартість комунальних послуг

Особисті фінанси
2174
При розрахунку комунальних платежів постачальники орієнтуються на ціну газу. Наприклад, у тарифі на опалення та гарячу воду закладають 90% вартості газу. Рахунки за холодну воду залежать від електроенергії.
Про це розповів Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру “Інститут міста”.
“Поки зростання вартості газу для населення загальмували. З 1 травня він мав подорожчати до 9,8 гривень за кубометр. Однак подешевшав до 8,24 гривень. Щоправда не відомо, як довго протримається ціна. Адже за постановою Кабміну, у 2020-му газ має коштувати 12,3 гривень за кубометр”, – пояснює Олександр Сергієнко.
За словами енергетичного експерта Марії Яковлєвої, сьогодні підстав для подорожчання газу немає.
“Вартість газу необхідно привести до нормального рівня відповідно до закону про ціни і ціноутворення. Якщо прибуток Укргазвидобування встановити на рівні 30%, а не 300 як маємо зараз, газ подешевшає до 4500 гривень за тисячу кубометрів”, – наголошує експерт.
Зекономлені гроші можна використати на програми з енергоефективності чи встановлення індивідуальних лічильників. Щоб люди платили за фактичне споживання, а не більшу в кілька разів розрахункову норму.
“Маємо питання до вартості електрики. Якщо терміни запуску ринку електроенергії не перенесуть, до 1 січня населення ще платитиме за старими тарифами. Однак для бізнесу ціна стрімко зросте. Підприємства компенсуватимуть зростання тарифів подорожчанням кінцевого продукту, який виробляють”, – додала Марія Яковлєва.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас