Великі китайські компанії готові брати участь у можливій приватизації Укрпошти - Смілянський — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі китайські компанії готові брати участь у можливій приватизації Укрпошти - Смілянський

Фондовий ринок
1109
Гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський знову виступив за часткову приватизацію компанії. За його словами, в цьому зацікавлені великі китайські компанії.
Він зазначив на сторінці в Facebook, що представляв Укрпошту на Global Smart Logistic Summit (GSLS), організованому CAINIAO, ключовою компанією в структурі Alibaba Group. За словами Смілянського, Укрпошта входить до топ-15 партнерів Alibaba в світі.
Він вважає, що такі компанії як Alibaba і такі країни як Китай вкладають мільярди в технології, «які зіграють через 5-10 років, але коли зіграють (частина з них, частина буде мимо), іншим вже місця на основній сцені не залишиться».
«Приклад Alibaba тут показовий. Мета: 1 млрд посилок на день з доставкою протягом 24 годин по Китаю і 72 годин по всьому світу з миттєвим поверненням грошей або посилки, якщо клієнт передумав. Те, що сьогодні до 40% траків їдуть неефективно, буде оптимізовано за рахунок розумних складів, систем автоматичної переадресації та угруповання відправлень (величезний плюс для екології)», – розповів він.
Смілянський додав, що Україна поки ще виграє тактично, але програє стратегічно.
«Склади Alibaba і її логістика будуються в Росії, Бельгії, Латвії, Естонії (і скоро в Африці), але не у нас. У мене були переговори з великими китайськими компаніями. Я зробив все, щоб їх переконати (і вони поки ще готові) заходити і навіть брати участь у можливій приватизації Укрпошти, використовуючи цю можливість для себе, щоб зробити транзитний майданчик в Європу і Туреччину. Alibaba любить працювати через партнерів і ділити ризики з ними. Але вони хочуть визначеності, зрозумілої стратегії і зрозумілих правил на митниці», – підкреслив гендиректор Укрпошти.
Смілянський додав, що Україні «потрібно не відстоювати уявне “народне надбання і стратегічні активи”, а, зрозумівши, що інвестувати в майбутнє стільки, скільки Китай, ми собі, мабуть, дозволити не можемо, постаратися знайти інший спосіб залишитися релевантними і конкурентоспроможними у світовій економіці – з залученням партнерів, у яких є або гроші, або технології, або і те, і інше».
«Хочемо бути успішними – треба грати в довгу, а не в передвиборну. Передвиборчі шашки, а вже тим більше динамічна гра в Чапаєва, яка може подобатися виборцям, не дозволяє виграти в шахи світової економіки», – написав він.
Раніше Смілянський заявляв, що Укрпошту потрібно приватизувати через 3-5 років. На його думку, спершу варто продати 25%-у частку.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас