ЄЦБ стурбований високими боргами і слабкими банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ стурбований високими боргами і слабкими банками

Світ
329
Економіка єврозони зіткнулася з труднощами в поточному році, і ризики для фінансової стабільності зростають.
Про це повідомляє Reuters.
Про це повідомив Європейський центральний банк (ЄЦБ), навівши довгий перелік чинників вразливості, починаючи від бульбашок на ринку нерухомості і закінчуючи високим рівнем держборгу і Brexit.
Зростання економіки єврозони за останній рік різко сповільнилося, а глобальна торгова війна може ще сильніше позначитися на ділових настроях, підвищивши ризик важкої волатильності ринку.
“Виклики для фінансової стабільності посилюються на тлі понижувальних ризиків для економічного прогнозу”, – йдеться в звіті ЄЦБ про стабільність.
Для підтвердження побоювань ЄЦБ Євросоюз на наступному тижні, як очікується, запустить дисциплінарну процедуру щодо Італії за порушення фіскальних правил блоку. Держборг Італії є одним з найбільших в світі.
“Недостатня фіскальна дисципліна, затримка бюджетних і структурних реформ або скасування минулих реформ можуть посилити тиск на більш вразливі держави”, – повідомив ЄЦБ, не називаючи Італію безпосередньо, але натякаючи на підвищення італійських премій за ризик.
Відзначаючи інший фактор ризику, центробанк повідомив, що в найближчі два-три роки рентабельність капіталу банків, швидше за все, складе близько 6%, при цьому значна частка кредиторів не зможе отримати очікувану прибутковість в 8-10%, необхідну інвесторами.
Слабкий прибуток банків викликає особливе занепокоєння, оскільки кредитори виступають в ролі шляху передачі заходів стимулювання ЄЦБ, оскільки корпорації сильніше залежать від банківського фінансування, ніж від фондових ринків.
ЄЦБ також попередив, що на ринках нерухомості спостерігаються ознаки легкого завищення цін, що викликає занепокоєння, оскільки посткризове зниження боргового тягаря домашніх господарств, схоже, значно сповільнилося.
Хоча єврозона відносно добре підготовлена ​​до Brexit, вихід Великобританії з ЄС без угоди послабить економічне зростання і, швидше за все, призведе до різких коливань на ринку, оскільки інвестори не повністю підготувалися до подібного сценарію розвитку подій, додав ЄЦБ.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас