Україна піднялася на 5 пунктів в рейтингу конкурентоспроможності країн світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна піднялася на 5 пунктів в рейтингу конкурентоспроможності країн світу

Казна та Політика
868
Україна за рік піднялася з 59 на 54 місце в рейтингу конкурентоспроможності країн світу за версією Міжнародного інституту управлінського розвитку в Швейцарії (International Institute for Management Development).
Про це свідчить дослідження IIMD.
У рейтингу глобальної конкурентоспроможності, який складається з 1989 року, представлено 63 країни світу. Автори рейтингу оцінюють конкурентоспроможність за 20 параметрами, розділеним на чотири категорії (індекси):
  • Ефективність економіки,
  • Ефективність уряду,
  • Ефективність бізнесу,
  • Інфраструктура.
Самі параметри, в свою чергу, складаються більш ніж з 300 різноманітних змінних – від внеску у світовий ВВП, цін на бензин і рівня податкових ставок до вартості капіталу, прозорості державної політики та відкритості національної культури для іноземних ідей.
Україна в цьому році наздогнала в рейтингу Словаччину, яка перебуває на 53 місці.
З пострадянських країн найвище в рейтингу знаходиться Литва – на 32 місці. Казахстан – на 34 місці. Слідом за ним на 35-му місці йде Естонія. Росія займає 45 рядок.
Сінгапур через десять років повернувся на вершину рейтингу найбільш конкурентоспроможних економік світу.
Сполучені Штати надовго на першому місці не затрималися, відкотившись на третю позицію. Другий рядок, як і роком раніше, зайняв Гонконг.
Сінгапуру допомогли розвинена технологічна інфраструктура, кваліфіковані робочі руки, сприятливе законодавство про імміграцію та ефективність при створенні нових підприємств.
У десятці найбільш конкурентоспроможних економік вперше опинилися дві близькосхідні країни – Катар (десяте місце) і ОАЕ (п’яте місце). Ще три роки тому вони перебували, відповідно, на 13-й і 15-й позиціях.
“Тепер ОАЕ посідає перше місце в світі за ефективністю бізнесу, перевершуючи інші економіки в таких областях, як продуктивність праці, цифрова трансформація і підприємництво”, – йдеться в релізі IIMD.
США, протримавшись рік на вершині рейтингу, опустилися на третю сходинку. Імпульс, який дала спочатку податкова реформа Дональда Трампа (зниження податків на бізнес), “судячи з усього, вичерпався”, пояснює IIMD. Хоча США утримують перше місце в світі за ефективністю інфраструктури і макроекономічними показниками, конкурентоспроможність американської економіки постраждала через зростання цін на паливо, ослаблення високотехнологічного експорту і коливань курсу долара.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас