АМКУ завів справу за дії НКРЕКП за формулою "Роттердам+" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ завів справу за дії НКРЕКП за формулою "Роттердам+"

Фондовий ринок
736
В Антимонопольному комітеті України завели справу за дії Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), за формулою “Роттердам+”.
Про це повідомляють “Наші гроші”.
Повідомляється, що уповноважений АМКУ Марія Нижник винесла постанову про початок розгляду справи про антиконкурентні дії Нацкомісії, яку підозрюють в наданні переваг частині виробників електроенергії щодо конкурентів. Третьою стороною до справи долучили “Енергоатом”.
У своїй постанові Нижник посилається на дані НАБУ, надані в квітні. Зокрема, бюро виявило ознаки негативних наслідків від дій НКРЕКП через застосування порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни на електроенергію, який був введений в 2016 році постановою №289. У НАБУ розцінили ці дії комісії як антиконкурентні.
Йдеться про те, що комісія протягом 2016-2017 років робила розрахунок прогнозованої ОРЦ з порушенням алгоритму, який був визначений порядком, шляхом ручного коректування прогнозованої ОРЦ за попередній період. При певних умовах це могло призвести до спотворення конкуренції на ринку.
Уповноважений АМКУ зазначила, що ці дії комісії матимуть більш негативний вплив на конкуренцію після введення повномасштабного ринку електроенергії, позаяк на сьогодні ринок генерації електроенергії значною мірою сконцентрований у ДТЕК Рината Ахметова.
Також в розпорядженні Нижник посилається на заяви “Енергоатому”, в яких він відзначав обмеження прав через дії НКРЕКП за формулою “Роттердам+”. Формула враховує в тарифі теплогенерації вартість і доставку вугілля з Роттердама, хоча насправді майже все вугілля доставляється на ТЕС з Донбасу і Росії, тому “+” в цій формулі є чистим прибутком енергетиків.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас