На "Енергоатом" і "Укргідроенерго" пропонують покласти спецзобов'язання з постачання е/е для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На "Енергоатом" і "Укргідроенерго" пропонують покласти спецзобов'язання з постачання е/е для населення

Енергетика
2356
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України з метою забезпечення громадських інтересів в умовах функціонування нового оптового ринку електроенергії пропонує покласти на НАЕК “Енергоатом” і ПрАТ “Укргідроенерго” спеціальні зобов’язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення на період до 31 грудня 2020 року.
Відповідний проект постанови уряду оприлюднено на сайті міністерства.
Передбачається, що виконання спецзобов’язань буде здійснюватися шляхом продажу виробниками електричної енергії постачальникам універсальних послуг (ПУП, постачають електричну енергію побутовим споживачам) за двосторонніми договорами на електронних аукціонах. Порядок проведення аукціонів затверджується Кабміном.
У свою чергу ПУП, згідно з проектом, зобов’язані будуть купувати на аукціонах не менше ніж 80% необхідного для постачання побутовим споживачам обсягу е/е.
Крім того, на оператора системи передачі – НЕК “Укренерго” ПСЗ покладаються шляхом закріплення за ним обов’язків щодо здійснення компенсації постачальникам за виконання спеціальних послуг, в разі необхідності покриття їх дефіциту від купівлі/продажу електричної енергії побутовим споживачам.
Серед категорій споживачів, яких стосуватимуться спецзобов’язання – індивідуальні побутові споживачі, а також колективні побутові споживачі – юридичні особи, створені шляхом об’єднання фізичних осіб, які розраховуються за е/е за показниками загального засобу обліку.
Згідно з проектом, обсяги ПСЗ буде визначати Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас