Базовий дохід не вирішить проблеми бідності, - вчені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Базовий дохід не вирішить проблеми бідності, - вчені

Казна та Політика
2186
У британському аналітичному центрі New Economics Foundation дослідили 16 проектів базового доходу по всьому світу і дійшла висновку, що ідея про регулярну безоплатну грошову допомогу всім членам суспільства нежиттєздатна.
Про це йдеться у дослідженні New Economics Foundation.
Дослідники проаналізували проекти як в бідних країнах (Індії та Кенії), так і в заможних (США і Канаді). “У довгостроковій перспективі працювати не зможе жодна версія базового доходу”, – стверджують вчені.
Прихильники таких виплат стверджують, що це допоможе вирішити проблему бідності і нерівності, коли автоматизація праці знищить деякі професії та робочі місця.
Але наявність гарантованих виплат у суспільстві ставить під загрозу розвиток інфраструктури, сфери послуг і технологій, кажуть аналітики. Більшість людей може просто перестати працювати, і тоді поділ у суспільстві стане ще більш помітним, ніж зараз.
У Фінляндії експеримент з базовим доходом тривав два роки і завершився на початку 2019-го. Влада країни вирішила його не продовжувати. Люди, які брали участь у проекті і отримували гарантовані 560 євро в місяць, залишилися незадоволені: хтось втратив мотивацію до пошуку роботи, а хтось відчув себе невдахою.
Гроші, які повинні піти на базовий дохід, краще вкласти в реформування систем соціального захисту і поліпшення суспільних послуг, кажуть вчені.
За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас