Що "пригальмує" зростання цін в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що "пригальмує" зростання цін в Україні

Казна та Політика
1203
Незважаючи на різке зростання цін на овочі, українцям не загрожує катастрофічна інфляція.
Таку думку висловила економістка Центру економічної стратегії Дарина Михайлішина.
Вона зазначила, що подорожчання овочів компенсується зниженням цін на інші товари широкого вжитку, наприклад, на фрукти і яйця. Крім того, в країні росли зарплати – середня зарплата за лютий-2019 склала 9429 грн, що на 20% більше, ніж в лютому-2018.
“Стримана інфляція – результат стабільного курсу гривні, високих ставок НБУ і помірного бюджетного дефіциту – тобто зваженої фіскальної і монетарної політики. Підганяло зростання цін в минулому році саме зростання зарплат: українці отримали більше, відповідно, стали купувати більше товарів, і це давило на ціни в бік підвищення”, – пояснила Михайлішина.
Вона нагадала, що на 2019 рік Національний банк України (НБУ) прогнозує уповільнення інфляції до 6%, а до 2020-го – до 5%. При цьому Михайлішина застерегла: для реалізації такого прогнозу буде потрібно дотримання низки умов.
“Прогнози здійсняться, тільки якщо не будуть збільшуватися необгрунтовані витрати бюджету, а сам закон про бюджет-2020 буде ухвалено вчасно. Також важливим фактором для економічної й інфляційної стабільності стане продовження програми МВФ: Україна заборгувала дуже великі суми зовнішнім кредиторам, без підтримки Фонду ми не зможемо їх виплатити”, – пояснила Михайлішина.
Спеціалістка підкреслила, що існують і зовнішні ризики для економічної стабільності України. Це потенційне уповільнення світового економічного зростання, можливе падіння цін на наші основні експортні товари – руду, метали, зернові, а також втрата доходів від транзиту газу і російська агресія.
Нагадаємо, за підсумками квітня 2019 року інфляція в Україні склала 8,8% в порівнянні з аналогічним місяцем 2018 року. У порівнянні з груднем 2018 року інфляція склала 3,4%, а з березнем 2019-го – 1%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас