Судові баталії навколо Приватбанку загрожують фінансовій стабільності — НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судові баталії навколо Приватбанку загрожують фінансовій стабільності — НБУ

Фондовий ринок
63
Комітет з монетарної політики Нацбанку України заявив про появу нових істотних ризиків – судових рішень про неправомірність націоналізації ПриватБанку і нових позовів його екс-власників, які створюють загрози фінансовій стабільності, зокрема можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи.
Про це йдеться у підсумках дискусії членів КМП щодо рівня облікової ставки від 24 квітня, оприлюднених на сайті НБУ.
“Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності Національного банку, яка є фундаментом для посилення довіри бізнесу та населення до рішень з монетарної політики і банківського нагляду”, – вважають у комітеті.
На думку членів КМП, зазначені ризики в разі їх реалізації можуть мати масштабні наслідки, оскільки загрожують припиненням підтримки з боку міжнародних партнерів та ускладненням доступу до фінансових ресурсів на тлі пікових виплат за державним боргом.
Водночас більшість членів КМП (8 із 9 осіб) зауважила, що реалізація таких ризиків є форс-мажором і не входить до базового макроекономічного сценарію, який передбачає поступове пом’якшення монетарної політики.
“Натомість через збільшення ймовірності їх реалізації Національний банк повинен буде відповідно реагувати, зокрема монетарними інструментами”, – йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас