Чому в Finance.ua прийшли «маски-шоу» і як тепер працює редакція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому в Finance.ua прийшли «маски-шоу» і як тепер працює редакція

1161
24 квітня в редакцію Finance.ua в рамках кримінальної справи про шахрайство прийшли з обшуком правоохоронці. За оцінкою юристів, ухвала суду, на підставі якої пройшов обшук – незаконна, необгрунтована і винесена із суттєвим порушенням вимог чинного законодавства. Обшук проходив з безліччю порушень, а за його підсумками у редакції забрали сервери і комп’ютери. Розповідаємо докладніше, що сталося.

Чому до нас прийшли

Наш обшук став частиною великого розслідування – кримінального провадження №420181010000222, яке ведеться з жовтня минулого року. Поліція розшукує шахраїв, які обманювали бажаючих взяти кредит. Жертва відправляла заявку на кредит через один з невеликих сайтів. Після цього з нею зв’язувалися аферисти і говорили, що кредит узгоджений, але щоб його отримати, потрібно внести заставу 15% від суми кредиту. Якщо людина перераховував гроші шахраям, вони телефонували знову і говорили, що потрібно заплатити ще 5% від суми кредиту, інакше вже внесені гроші «згорять». Тим, хто вівся на прийом і платив і цю суму, телефонували знову і пропонували заплатити ще щось. Кредит так і не давали.
Ухвалу про обшук виносила суддя Олександра Колдіна, яку 30 липня минулого року Вища кваліфікаційна комісія суддів визнала, такою, що не відповідає займаній посаді. Ухвалу виписано з безліччю порушень. Їх докладно розібрав керуючий партнер АО «Овчаров і Партнери» Денис Овчаров. Ось їх короткий список:
  • В Ухвалі слідчого судді відсутнє будь-яке обґрунтування причетності Finance.ua до шахрайської схеми.
  • Ухвала дозволяє забирати з офісу все підряд. Всупереч вимогам ст. 234 і 235 КПК України, в ньому не конкретизовані індивідуальні ознаки електронних інформаційних систем, на вилучення яких надається дозвіл.
  • В Ухвалі зазначено цілий поверх адміністративної будівлі, де знаходиться редакція Finance.ua. Але в ньому відсутня мотивація, чому обшук слід провести саме на цілому поверсі, де крім компанії також знаходяться інші юридичні особи. В результаті техніку також забрали в компаніях, що знімають офіси на тому ж поверсі.
  • В офісі протягом обшуку були присутні адвокати Finance.ua, і вони зафіксували більше десятка порушень при його проведенні.
Насторожує, що правоохоронці не скористалися можливістю запросити у нас через суд потрібну їм інформацію. А також те, що вони прийняли рішення забирати техніку замість того, щоб скопіювати цікаві для них дані, як того передбачає процедура. Так буває, коли їх цікавить не тільки розслідування справи, а ще й нажива за рахунок успішної компанії.

Як живе Finance.ua після обшуку

Крім зіпсованого робочого дня і шкоди від винесених комп’ютерів, обшук на нашу роботу не вплинув. Сайт Finance.ua працює без перебоїв, тому що основні сервера розташовуються не в офісі. Компанія вчасно виплатила зарплати співробітникам перед травневими святами і виконує всі зобов’язання перед партнерами. Офіс працює в звичайному режимі.
Зараз наші співробітники працюють на особистих ноутбуках, а юристи намагаються повернути вилучену техніку. Але, швидше за все, після травневих вихідних нам доведеться закуповувати заміну відібраним комп’ютерам.
Ми будемо боротися за своє ім’я і доводити, що не маємо жодного відношення до розшукуваних аферистів. За плечима Finance.ua – 20 років роботи і бездоганна ділова репутація. Під час роботи компанії ми завжди відповідаємо на запити офіційних органів і сприяємо виконанню їх роботи. Ми повністю відкриті і готові допомагати правоохоронцям у розслідуванні справи і пошуку шахраїв.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас