У 2019 кілька банків можуть залишити ринок - Рожкова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2019 кілька банків можуть залишити ринок - Рожкова

Фондовий ринок
1649
У 2019 кілька банків можуть покинути ринок. Банки, які не зможуть підтвердити стійкість і життєздатність своїх бізнес-моделей, будуть змушені покинути ринок добровільно або за допомогою регулятора.
Про це заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова
У минулому році кількість банків в банківській системі продовжила зменшуватися. Три банки здали ліцензії і добровільно покинули ринок: БМ Банк, який реорганізувався в АТ «БМ-2018», Діві Банк і Вернум Банк. Ще один – ВТБ Банк – був визнаний регулятором неплатоспроможним.
Водночас в 2017-му НБУ вивів з ринку дев’ять кредитних установ: Платинум Банк, банк «Народний капітал», Фортуна-банк, Вектор Банк, Фінбанк, Діамантбанк, банки «Новий», «Гефест» і «Богуслав». Ще чотири учасники добровільно здали ліцензії: банк «Фінансовий партнер», Апекс-банк, Промислово-фінансовий банк, Кредит Оптима Банк.
За словами першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, основною проблемою для невеликих банків залишається відсутність стратегії розвитку і, як результат, нежиттєздатність бізнес-моделі.
«Ще одне важливе питання – джерело коштів для підтримки капіталу банку», – заявила Катерина Рожкова.
Аналізувати бізнес-плани і бізнес-моделі банків НБУ буде в рамках комплексної оцінки за системою SREP. Ця система, запущена в Україні в минулому році, включає в себе аналіз чотирьох основних компонентів: життєздатності і стійкості бізнес-моделі, якості корпоративного управління, ризиків капіталу і ризиків ліквідності.
«На жаль, серед 40 середніх і невеликих банків більш ніж у 20 фінустанов оцінки виявилися незадовільними (за підсумками 2018 року. – ред.)», – повідомила Катерина Рожкова.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас