Коли в Україні запрацює вільний ринок газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли в Україні запрацює вільний ринок газу

Енергетика
669
В Україні вільний ринок природного газу існує тільки для юридичних осіб. Останні з сотні постачальників можуть обрати найкращі пропозиції за вигідними цінами. Так, сьогодні промисловий споживач купує газ дешевше, ніж побутовий.
Про це розповів заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогазу Олексій Хабатюк.
“Для населення ринку газу не існує. Ціни встановлює Кабмін. Визначає фіксовані умови, за якими Нафтогаз продає ресурс газзбутам. Ринок газу не з’явиться, поки не скасують спеціальні зобов’язання та не встановлять вільне ціноутворення”, – пояснює Хабатюк.
За його словами, вже сьогодні українці можуть змінити постачальника газу. Однак проблеми з облгазами це не вирішить.
“Облгази та постачальники газу – різні види діяльності. Останніх в області, де працює облгаз, може бути безліч. Проблема в тому, що облгаз – це природна монополія, яка керує, ремонтує та обслуговує газові мережі. Зрозуміло, що їх не може бути багато, вони єдині. Крім того, газзбути належать облгазам”, – наголошує експерт.
Експерт називає процедуру зміни постачальника недосконалою. Адже споживач не може перейти до іншого постачальника, поки не покриє всі борги перед попереднім. Тобто оплатить навіть зайві обсяги газу, які незаконно нараховують облгази.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас