Як боротися з зарплатами "в конвертах" - відповідь експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як боротися з зарплатами "в конвертах" - відповідь експерта

Казна та Політика
2462
Щоб вивести зарплати з тіні, треба знайти рівновагу фіскального навантаження між бізнесом і державою. Це можна зробити за рахунок чесних досліджень і відкритого діалогу.
Про це розповів фінансовий експерт Олексій Кущ.
“Податкове навантаження на приватний бізнес має становити не більше 20-30%. З них і треба розписувати базові податки і збори. У тому числі податки з фонду заробітної плати. Сьогодні вони становлять 40%, а мають бути 20”, – пояснює економіст.
За його словами, частину податків треба скасовувати. А пенсії виплачувати напряму з державного бюджету.
“Працівникам, молодшим за 35 років, необхідно дати можливість заробити пенсію у накопичувальній системі. Тобто частину єдиного соціального внеску платити у недержавні пенсійні фонди на особистий рахунок. Іншу – в держбюджет для виплати солідарних пенсій”, – наголошує Олексій Кущ.
За його словами, з 18% до 10% треба знизити податок на доходи фізосіб, а військовий збір взагалі скасувати. Адже гроші потрапляють у спільний бюджетний котел і не завжди йдуть на утримання армії.
“Проблема й в тому, що українці часто самі просять неофіційну зарплату, щоб не втратити субсидію чи платити менші податки. Держава змушена витрачати майже 160 мільярдів гривень, щоб покрити дефіцит Пенсійного фонду. Ще 55 мільярдів – на виплату субсидій. Щоб змінити ситуацію, треба знизити рівень комунальних тарифів. Тоді люди зможуть без державної допомоги оплачувати комуналку”, – підсумовує експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас