Шахрай із Вільнюса виманив у Facebook і Google $121 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахрай із Вільнюса виманив у Facebook і Google $121 млн

Фондовий ринок
1502
50-річного литовця визнали винним в організації шахрайської схеми, за допомогою якої він обманом отримав від Facebook і Google виплати на суму понад $100 млн.
Евальдас Рімасаускас з подільником зареєстрували в Литві фейкову компанію, яка маскувалася під азіатського постачальника хардверних компонентів Quanta Computer. Після чого почали надсилати співробітникам двох вищезгаданих техногігантів електронні листи з вимогою погасити заборгованість.
Оплати за виставленими рахунками шахраї отримували на підроблені банківські рахунки, відкриті в Литві, а потім переводили на Кіпр і в інші офшори. Щоб завіряти перекази, вони надавали в банки підроблені документи і контракти.
Як повідомляє Bloomberg, Рімасаускас і його подільник експлуатували схему два роки – з 2013 по 2015 рік. За цей час литовцям вдалося виманити $23 млн у Google і $99 млн у Facebook.
В актуальному звіті Міністерства юстиції США не називаються конретно компанії, однак про те, що це Google і Facebook, стало відомо з ухвали литовського суду у цій справі в 2017 році. Втім, вони не єдині, хто постраждав від подібних дій шахраїв.
Схема, яку використовував Рімасаускас, отримала назву “business email compromise”. За останній час вона швидко набирає обертів: за даними ФБР, з 2013 по 2017 роки втрати компаній від фейкових розсилок з вимогою оплати за сфабрикованими рахунками склали вже близько $3 млрд.
Як повідомили в Google, компанії вдалося повернути свої гроші. Техногігант виявив шахрайство і повідомив про нього владі. У Facebook також звернулися до правоохоронців, однак чи вдалося компанії відшкодувати збиток, не повідомляється.
За матеріалами:
ain.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас