У Гельсінкі запустили безпілотні автобуси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гельсінкі запустили безпілотні автобуси

Світ
471
У столиці Фінляндії Гельсінкі почали курсувати безпілотні автобуси Gacha, які функціонують за будь-яких погодних умов.
Про це повідомляє Dezeen.
Автобуси розроблено японською компанією Muji, яка відповідала за дизайн, та фінською Sensible 4, що відповідала за безпілотну технологію.
Розробники стверджують, що це перший у світі безпілотний автобус, який може їздити під час сильної зливи, туману і снігопаду. Більшість беспілотних транспортних засобів потребують гарних погодних умов та хороших доріг із чіткою розміткою. Щодо Gacha, то вони успішно пройшли випробування під час зимової негоди в Лапландії, запевняють розробники.
Автобус курсуватиме на замовлення. Пасажири зможуть зробити виклик за допомогою мобільного застосунку. (Подібну систему з муніципальниими маршрутками за викликом планують запровадити в Німеччині).
Робобуси також зможуть враховувати актуальний рух іншого транспорту та зважувати ситуацію, щоб обрати оптимальний маршрут.
Оскільки в автобусі відсутнє місце водія, він не має «переду» і «заду», тож може їздити в обидва боки без розвороту. Це також забезпечує більше простору для пасажирів. Пасажирські місця розташовано по периметру.
Першу тестову поїздку автобус Gacha здійсив з восьмого березня у Гельсінкі. Спершу роботизований автобус повноцінно вийде на маршрут громадського транспорту в місті Еспоо, а трохи пізніше у Вантаа, Гямеенлінна та власне Гельсінкі.
До 2021 року сподіваються наростити рухомий склад, аби такі автоматизовані автобуси були частиною мережі муніципального транспорту. Передусім їх планують використувувати на околицях та в регіонах, де живе мало людей і бракує громадського транспорту.
За матеріалами:
Хмарочос
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас