Найбільший фонд Норвегії позбавляється нафтогазових активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший фонд Норвегії позбавляється нафтогазових активів

Енергетика
1505
Фонд національного добробуту Норвегії, обсяг якого складає 1 трлн доларів, оголосив про розпродаж акцій нафтогазового сектору на суму близько 7,5 млрд доларів.
Про це пише Bloomberg.
Відповідне рішення було ухвалено урядом країни в п’ятницю, з метою зниження ризиків внаслідок переходу від викопного палива до відновлюваних джерел енергії.
Зараз фонд має близько 37 млрд доларів в капіталі більш ніж 340 нафтогазових компаній по всьому світу.
Цей крок уряду охоплює 134 компанії, зосереджені на розвідці і видобутку нафти і газу, але поки що не торкнеться таких гігантів, як Royal Dutch Shell і Exxon Mobil. Він повинен посприяти вирішенню проблеми зміни клімату.
Таке рішення Норвегії підкреслює ризик того, що країни-виробники енергії можуть залишитися з так званими неконтрольованими активами – нафтохімічними запасами, які більше не потрібні світу, оскільки країни використовують більш чисті джерела енергії, пише видання.
Офіційно Фонд називається Державний пенсійний фонд. Назву змінили в 2006 році, до цього він називався Нафтовий фонд Норвегії, ця назва широко використовується досі.

Довідка Finance.ua:

  • Уряд Норвегії вкладав всі надприбутки від продажу нафти в цей фонд, заснований в 1990-х роках.
  • У вересні 2017 року нафтовий фонд вперше досяг обсягу в 1 трлн доларів.
  • Кошти цього фонду призначені для фінансування загального добробуту Норвегії після того, як в країні вичерпаються запаси нафти.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас