У США запідозрили Китай у завищенні темпів зростання економіки, - FТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США запідозрили Китай у завищенні темпів зростання економіки, - FТ

Світ
374
Аналітики вашингтонського Інституту Брукінгса вважають, що зростання ВВП Китаю в статистичних звітах в останні кілька років завищували приблизно на 2 п.п. щорічно, в результаті чого воно де-факто виявилося на 12% меншим від офіційних оцінок.
Про це повідомляє видання Financial Times.
Так, за словами аналітиків, у китайських органів влади є стимул спотворювати офіційну статистику заради винагород за досягнення цілей щодо зростання й інвестицій.
“Національне бюро статистики Китаю (НБС) коригує дані, що надаються місцевими органами влади, для розрахунку ВВП на національному рівні. Коригування, зроблені НБС, складають в середньому 5% від ВВП країни з середини 2000-х років”, – зазначає видання.
Дослідження охоплює часовий проміжок з 2008 по 2016 рік, і в ньому не наводиться оцінка зростання ВВП Китаю за підсумками минулого року. Автори використовували дані про збір ПДВ, щоб скорегувати історичний ряд зростання ВВП Китаю. Дані аналітиків свідчать, що офіційна статистика щодо зростання номінального ВВП завищувалась на 1,7 п.п. з року на рік, в результаті чого до кінця 2016 року воно виявилося приблизно на 12% більшим від реального.
Дослідники відзначають, що в реальному вираженні зростання ВВП за той же період було завищено на 2 п.п. Крім цього, державні статистики завищували обсяг інвестицій в китайську економіку (в 2016 році воно виявилося на 7 п.п. нижчим від офіційних даних), а також обсяг промислового виробництва.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас