Вчені змогли зварити між собою скло і метал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені змогли зварити між собою скло і метал

Технології&Авто
6053
З’єднання металу і скла зустрічаються сьогодні всюди, однак їх забезпечують болтами, клеєм та іншими не дуже зручними і надійними засобами. Зварювання для них досі було недоступним.
«Надзвичайно складно зварити разом такі несхожі матеріали, як скло і метал, – пояснює професор шотландського Університету Херіот-Уотт Дункан Хенд (Duncan Hand). – Відбувається це завдяки їхнім різним термічним властивостям: при високих температурах швидке розширення змушує скло тріскатися».
Однак новий процес, запропонований командою Хенда, дозволяє зварювати метал і скло одне з одним: автори вже успішно випробували його на різних поєднаннях кварцового, боросилікатного і сапфірового скла, з одного боку, а також сталі, алюмінію та титану – з іншого. При цьому зварене з’єднання витримувало великі навантаження і перепади температур від мінус 50 до 90 °С.
Вчені вже працюють над створенням прототипу промислової системи, об’єднавшись з експертами з Oxford Lasers і Coherent Scotland. Для зварювання металу зі склом використовуються потужні імпульси пікосекундного лазера. Його промінь проходить крізь оптично прозоре скло, утворюючи невелику область розігріву в місці з’єднання матеріалів. На плямі не більше кількох мікрометрів в діаметрі концентрується енергія близько мегавата. Тут утворюється згусток плазми, що розплавляє навколишні матеріали, які тут же застигають, сплавившись разом.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас