27 лютого відбувся другий Український валютний форум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

27 лютого відбувся другий Український валютний форум

Фінтех і Картки
328
У форумі взяло участь близько 250 осіб – представники законодавчих органів, регулятора, профільних асоціацій, провідних аудиторських, консалтингових та юридичних компаній, банків та небанківських фінансових компаній, а також компаній, які ведуть зовнішньоекономічну діяльність.
Тематично захід було поділено на 3 секції. Перша – умовно законодавча, у якій обговорювалися загальні питання взаємодії ринку і регулятора після набрання чинності Закону “Про валюту і валютні операції”, перспективи зняття остаточних обмежень, необхідні доопрацювання, а також курсовий прогноз і нові інструменти хеджування валютних ризиків.
Друга секція – умовно силова, в якій учасники обговорювали проблематику фінмоніторингу і валютного контролю, застосування штрафних санкцій до банків і фінкомпаній, погляд на проблему з боку податкової, а також що несуть в собі Закони про BEPS і SPLIT – ризики і підводні камені.
Секція три – умовно аудиторська, юридична. Тут були розглянуті реальні практичні кейси відкриття рахунків за кордоном, проходження валютної лібералізації на досвіді інших країн, питання комплаєнс, Закон про КіКи й особливості, стан і перспективи ринку мікрокредитування.
Нижче ми зібрали кілька важливих і цікавих, на наш погляд, думок, прогнозів і точок зору експертів форуму.
За словами заступника голови правління НБУ Олега Чурія – одним з головних пріоритетів Національного банку на 2019 рік є продовження валютної лібералізації. При цьому успішність її проходження буде залежати від низки факторів, серед яких: збереження макрофінансової стабільності, прозоре ведення бізнесу та сплата податків в Україні, збереження плаваючого валютного курсу та поточної монетарної політики НБУ, спрямованої на зниження рівня інфляції.
27 лютого відбувся другий Український валютний форум
Експерт зазначив, що дуже важливою передумовою для продовження лібералізації є ухвалення законів, спрямованих на підвищення якості регулювання небанківського фінансового сектору (законопроект про СПЛІТ) і попередження непродуктивного відтоку капіталу з країни (законопроект про BEPS).
Чурій також розповів, що НБУ продовжує працювати над зниженням рівня доларизації в Україні, який, поки що залишається високим.
На думку головного експерта Ради НБУ Віталія Шапрана, в ближній перспективі шоків на валютному ринку не очікується. Зараз складається дуже сприятлива ситуація для експортерів. Яскравий бічний тренд спостерігається протягом 12 місяців для агропродукції: пшениця, кукурудза. Зростаючий тренд можна відзначити щодо залізорудної сировини. Особливо привабливо виглядає ця ситуація на тлі зниження цін на нафту, для нас нафта і її похідні — основний імпорт.
27 лютого відбувся другий Український валютний форум
Що стосується депозитних вкладів – очищення банківської системи призвело до зниження рівня монетизації і частково – до скорочення строковості (тривалості) депозитів. В середньому в світі ступінь монетизації до ВВП становить близько 50%. Чим сильніша економіка, тим вищий цей показник. Україні для створення достатньої бази, щоб відновити кредитування, потрібно повернутися на рівень монетизації 35 — 45%. Але для цього треба пройти період високих процентних ставок. Тому що ціна грошей – це основний фактор повернення грошей в банківську систему.
27 лютого відбувся другий Український валютний форум
Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова відзначила низку позитивних структурних змін у зв’язку з набуттям чинності Закону про валютну лібералізацію, серед яких:
1. Нові механізми обміну валют для фізичних осіб – в безготівковій формі онлайн і в готівковій через банкомати. Звичайно, обсяги цих операцій поки що мізерні (за перший тиждень загальний обсяг придбаної через онлайн банкінг валюти склав близько 19 млн. доларів США). Але з іншого боку їх очевидна зручність для клієнтів сприятиме переведенню певних обсягів валютообміну з сірого ринку в офіційний сегмент. До того ж ціна такої операції значно нижча в порівнянні з готівковими операціями, завдяки чому банки в онлайн пропонують більш вигідні курси.
2. Дозвіл нерезидентам проводити розрахунки через гривневі рахунки в межах України призведе до зниження потреби в купівлі-продажу валюти. З іншого боку, можливість спростити адміністративні операції з українськими партнерами сприятиме інтересу іноземних компаній до українського ринку, що у свою чергу збільшить надходження валюти в Україну.
3. Дуже важливі зміни для бізнесу – скасування Т + 1 (резервування гривні для купівлі валюти підприємствами за 1 день до операції) і зменшення з 1 березня норми обов’язкового продажу валютних надходжень на 30% (з 50%). Це додасть гнучкості й оперативності у веденні зовнішньоекономічної діяльності. Для валютного ринку в цілому це додатковий фактор волатильності. Але в НБУ достатньо важелів для згладжування локальних коливань. Крім того, збільшення з часом кількості гравців на валютному ринку посилить здатність ринку поглинати тимчасові дисбаланси, які сьогодні здатні істотно розхитувати ринок у межах дня.
Що стосується вузьких місць законодавства, то серед найбільш критичних (над якими НАБУ зараз спільно працює з банками і НБУ) Олена окреслила такі:
1) банки повинні виявляти і контролювати платежі своїх клієнтів-резидентів у гривнях на рахунки нерезидентів, відкриті в інших банках, але стовідсотково надійного механізму їх виявлення і немає;
2) затримка із затвердженням оновленого порядку відкриття рахунків створила певний вакуум і колізії, які перешкоджають відкриттю рахунків нерезидентам та здійснення певних операцій;
3) вимога про відповідність процентних ставок за кредитами від нерезидентів ринковим: тут банки між трьох вогнів – клієнтами, НБУ і, потенційно, податківцями;
4) і запитання до Міністерства економічного розвитку та торгівлі – «про життя після смерті» щойно скасованої 37-ї статті Закону про зовнішньоекономічну діяльність та перелік винятків з режиму контролю строків розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами (останнє особливо актуальне для послуг, скасування контролю та актів для яких кілька років тому вважалося одним з досягнень уряду).
Директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко в числі досягнень минулого року, а також перших успіхів валютної лібералізації зазначив:
- Поступове «поглиблення» міжбанківського валютного ринку. В першу чергу – за рахунок збільшення обсягів операцій імпорту-експорту. Але і банки почали активніше торгувати на міжбанківському ринку.
- Поява системи Matching (електронний склянка), запропонованої компаніями Refinitiv і Bloomberg, завдяки якій актуальний курс долара до гривні доступний онлайн.
- Значна присутність НБУ на валютному ринку: приблизно 40% торгових днів у році (майже кожен 2-й день). Зі зростанням резервів і стабілізацією умов участь регулятора буде скорочуватися.
- Плаваючий курс.
- Збільшення граничних термінів розрахунків за експортно-імпортними контрактами з 180 до 360 днів.
- Зниження норми обов’язкового продажу валюти до 30%.
- Скасування вимог Т1.
- Скасування індивідуальні ліцензії як класу.
- Можливість репатріювати дивіденди за 2018 рік для бізнесу — до 7 млн євро на місяць.
- Скасування ліміту на дострокове погашення зовнішніх зобов’язань, а також розширення можливості використання форвардних контрактів.
- Банки отримали можливість здійснювати операції СВОП.
- Банки можуть продавати державні цінні папери, номіновані в іноземній валюті, своїм клієнтам як в гривні, так і в іноземній валюті.
27 лютого відбувся другий Український валютний форум
У свою чергу, директор Департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз анонсував спрощений порядок отримання та переоформлення ліцензій:
- генеральна ліцензія для банків на здійснення валютних операцій скасована, відтепер всі валютні операції банки можуть здійснювати на підставі банківської ліцензії;
- для небанківських фінустанов генеральні валютні ліцензії трансформуються в ліцензії на валютні операції;
- спрощено вимоги для отримання нових ліцензій для фінкомпаній. Зокрема, знижено вимоги до капіталу до 5 млн грн, що дозволить установі відкрити 50 точок обміну;
- складніше йдуть справи з компаніями зі страхування життя: більшість з них отримували ліцензії до набрання чинності змін закону “Про страхування” і введення вимоги до капіталу в 10 млн євро і мають значно менший капітал. Зараз у страхових є певний перехідний період.
27 лютого відбувся другий Український валютний форум
Начальник управління департаменту фінмоніторингу НБУ Віталій Черняк пообіцяв, що НБУ буде рідше перевіряти підопічних на предмет проведених ними валютних операцій.
Раніше Нацбанк встановлював жорсткий графік перевірок: існувало 12 напрямків, які потрібно було обов’язково моніторити. Тепер перевірки будуть проводитися від одного разу на рік до одного разу на 5 років. Частота залежатиме від ступеня ризикованості операцій, які проводить банк, і даних у звітності фінустанови.
Про досвід проходження валютної лібералізації в Грузії розповів керівник відділу продажів найбільшого забудовника в Грузії – компанії ОРБІ ГРУП Павло Міхневич. З 2004 по 2011 рік в Грузії проводилися реформи всього: антикорупційне законодавство, поліція, суди, податкова і т. д. З 26 податків, які діяли до 2003 року, в 2008-му залишилося всього 6. Також є закон про економічну свободу, який забороняє уряду переглядати ставки чинних податків і додавати нові податки без проведення референдуму. Країна зняла всі обмеження на інвестиції. Процедура відкриття рахунку, подання заявки на іпотечний кредит може проходити по скайпу. Клієнт може проходити співбесіду, перебуваючи в Києві. Єдиний документ, який вимагає Грузія – це закордонний паспорт. Всі ці кроки призвели до того, що Грузія зараз посідає 6-е місце в світі і 2-е в Європі з простоти ведення бізнесу.
27 лютого відбувся другий Український валютний форум
У демо-зоні форуму пройшла виставка спеціалізованого обладнання для роботи з валютою (детектори валют, лічильники, сортувальники, пакувальники банкнот) від світового постачальник банківського обладнання в Україні компанії Cassida Corporation.
А також учасники отримали можливість провести повне тестування нового програмно-технічного комплексу для здійснення валютообмінних операцій від компанії РЕНОМЕ-СМАРТ. Цей пристрій здатний стати повноцінною заміною пункту обміну валют. Крім прямої функції валютообміну, апарат:
- дозволяє видавати перекази фізичним особам з-за кордону відразу в національній валюті;
- проводить валідацію купюр (не приймає фальшиві або підозрілі);
- має широкі можливості інтеграції з АБС банк, дистанційний моніторинг технічного стану і наповненості касет;
- друкує квитанції за допомогою чекового термопринтера.
Завершився форум грандіозним розіграшем призів серед учасників:
- Гостьового туру all inclusive від компанії Орбі Груп у сонячну Грузію, який, крім екскурсійно-розважальної програми, включає гала-вечерю з неповторним Вахтангом Кікабідзе;
- 4,5 літра ірландського віскі восьмирічної витримки від глобального виробника професійного банківського обладнання та комплексних рішень для обробки готівки – компанії Cassida;
- оригінальні картини: “Money Lisa”, “BENJI’S TO BURN” і “Obsidian Franks” від сайту про фінанси та інвестиції Мінфін.
Організатори: BankOnline і популярний сайт про фінанси та інвестиції Minfin.com.ua.
Форум пройшов у співпраці та за підтримки Незалежної асоціації банків України» – НАБУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас