НБУ: грошова база на початку року скоротилася через свята — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: грошова база на початку року скоротилася через свята

Казна та Політика
190
Грошова база за січень зменшилася на 1,6% через сезонне зниження обсягів готівки в післясвятковий період. Про це йдеться в макроекономічному і монетарному огляді Національного банку України за лютий.
“Зменшення грошової бази в січні (на 1,6% м/м) стало наслідком сезонного зниження обсягів готівки в післясвятковий період, тоді як в річному вимірі її приріст сповільнився. Річні темпи приросту грошової бази залишилися практично на рівні попереднього місяця (9,3%)”, – зазначили в НБУ.
При цьому зазначено, що річні темпи приросту грошової маси прискорилися (до 7,0% р/р) завдяки прискоренню зростання депозитів.
“Річні темпи зростання гривневих депозитів корпоративного сектору прискорилися до 10,2%, домогосподарства (за винятком ФОП) – до 15,6%, що відображало бюджетні операції, подальше зростання заробітних плат і пенсій, а також збільшення прибутковості депозитів”, – додали в Нацбанку.
Також зазначено, що в січні кредитна активність банків в цілому залишалася слабкою, хоча тривало зростання залишків за гривневими кредитами домогосподарств (крім ФОП). Однак воно компенсувалося зменшенням залишків кредитів, наданих корпоративному сектору на тлі сезонного зниження ділової активності, вказали в НБУ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас