Кінець світу без МВФ не настане - Сологуб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець світу без МВФ не настане - Сологуб

Казна та Політика
2005
Щоб українська економіка зростала швидше, потрібні прямі іноземні інвестиції. І співпраця України з МВФ — це важливий сигнал і для прямих, і для портфельних інвесторів. Проте кінець світу без МВФ не настане, але макроекономічні параметри — і інфляція, і економічне зростання — будуть виглядати зовсім інакше, ніж при продовженні активного співробітництва з Фондом, на яке ми розраховуємо.
Таку думку висловив заступник Голови Національного банку України Дмитро Сологуб у інтерв’ю виданню «Мінфін».
“Україна жила без траншів 18 місяців до запуску нової програми. У нас є інструменти, які допоможуть зберегти або повернути макроекономічну стабільність навіть в екстремальних ситуаціях”, – коментує Дмитро Сологуб.
Він також зазначає, що плаваючий валютний курс значно полегшує роботу НБУ в разі несприятливого розвитку подій (якщо Україна не отримає транші МВФ у 2019 – ред.). Це свого роду інструмент для «випускання пари».
“Нам не потрібно захищати фіксований курс, як це було раніше. Серед інших інструментів — інтервенції центробанку, зміни відсоткової ставки, ну і, звичайно, можливість вводити адміністративні обмеження на валютному ринку. Хоча останнім інструментом нам користуватися зовсім не хочеться. Ми переконалися в 2015 році, що ввести обмеження можна швидко, а ось скасувати їх — не так просто. Це завжди сокира, а не скальпель”, – додав експерт.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас