Створено штучне листя, що засвоює вуглекислий газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено штучне листя, що засвоює вуглекислий газ

Технології&Авто
861
Вчені вперше створили систему штучного фотосинтезу, яка може використовувати вуглекислий газ із повітря, а не в рідкому стані. Досягнення дає надію на швидкий вихід подібних розробок з лабораторії. Результати опубліковані в журналі ACS Sustainable Chemistry & Engineering.
Штучне листя — це спроектовані вченими системи, які реалізують схожі з природним фотосинтезом процеси. В результаті їх роботи, так само як і рослин, з води і вуглекислого газу за допомогою енергії сонячного випромінювання виходять вуглеводні і кисень. Проте досі всі запропоновані реалізації працювали тільки в лабораторних умовах, бо були розраховані на використання очищеного вуглекислого газу з балонів під тиском.
Багато дослідників сподіваються, що широкомасштабне застосування цієї технології в майбутньому може допомогти зменшити концентрацію CO2 в повітрі, що допоможе боротися зі зміною клімату. У новій роботі співробітники Іллінойського університету в Чикаго запропонували нову модифікацію штучного листа, яка здатна подібно до рослин засвоювати вуглекислий газ безпосередньо з повітря, причому перетворює його на паливо принаймні в 10 разів ефективніше за природні системи.
Для цього вчені помістили фотосинтезувальну систему в наповнену водою прозору капсулу зі смоли на основі четвертинних амонієвих сполук, тобто речовин, в яких чотири органічні залишки приєднані до азоту. Така конструкція забезпечувала можливість випаровування води при нагріванні світлом, яка при проходженні крізь мембрану призводила до селективного захоплення вуглекислого газу з повітря.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас