Що буде з гривнею до кінця лютого: економічний прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з гривнею до кінця лютого: економічний прогноз

Валюта
45149
Наша національна валюта продовжує зміцнюватися: за минулий тиждень долар встиг впасти в ціні на 78 копійок. Після невеликого зміцнення в вихідні валюта продовжила падіння ще на шість копійок – як в продажу, так і в купівлі. В результаті її курс на міжбанку склав 27,06 і ​​27,11 грн, а Нацбанк встановив офіційний курс гривні на рівні 26,9 грн за долар.
Зниження курсу долара в НБУ пояснюють надлишком долара на ринку і підвищений попит іноземних інвесторів на державні цінні папери. Так, тільки за січень українці купили $563 млн, а продали – $667 млн. З поясненнями регулятора згоден і керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.
“Зміцнення нацвалюти пов’язане передусім з активним розміщенням українським Мінфіном різних за терміном і валютами ОВДП з дуже високим рівнем прибутковості, а також зростанням експортних надходжень”, – розповів він.
І зазначив, що позитивну роль в цьому процесі зіграла також лібералізація валютного законодавства з набранням чинності з 7 лютого закону “Про валюту і валютні операції”.
“Якщо брати тільки економічні фактори, курс долара продовжить плавне зниження – до кінця лютого він може знизитися ще на 15-20 копійок, до 26,8-26,9”, – вважає економіст Іван Нікітченко.
А ось курс євро в Україні, на думку економіста, буде залежати від котирувань в парі євро/долар на міжнародних ринках.
“При продовженні зниження курсу євро в світі і невеликому здешевленні долара у нас в Україні курс євро може опуститися до 30 грн/євро”, – зазначив експерт.
За його словами, все може змінитися в березні: “Якщо враховувати політичні чинники, до початку березня на ринку цілком можуть бути деякі панічні настрої, пов’язані з виборами. Це будуть останні тижні перед виборами – і як може йти передвиборний процес, поки важко сказати. Цілком можливо, що кампанія буде “брудною”, що позначиться на настроях населення і бізнесу”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас