DARPA хоче наділити машини самооцінкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

DARPA хоче наділити машини самооцінкою

Технології&Авто
293
Оскільки машини стають розумнішими, вони цілком здатні стати учасниками команди в парі з людиною.
Але для підвищення рівня довіри необхідно, щоб автономна система могла тверезо оцінити свій рівень компетентності в нинішніх умовах реально і повідомити про це людині або учасникам колективу.
Сьогодні це неможливо, впевнені в DARPA, або реалізовано в самому зародковому стані.
Для наділення автономних систем здатністю тверезої самооцінки DARPA запускає програму Competency-Aware Machine Learning (CAML). Вже з назви зрозуміло, що агентство шукає рішення в галузі машинного навчання і штучного інтелекту. У програму входить не тільки моделювання і розробка алгоритмів поведінки автономних систем, але також розробка інтерфейсу взаємодії людини і машини.
Як приклад автономної системи з можливістю самостійної оцінки компетентності керівник проекту CAML наводить наступну ситуацію. При замовленні автономного таксі вночі в погану погоду клієнт одержує відповідь від двох автомобілів, один з яких повідомляє про 1000 успішних поїздок за ніч під дощем, в ході яких система автомобіля з точністю 90% відділяла живу людину від неживих перешкод. Інший автомобіль заявив про 99% точності в схожих ситуаціях, але він побував в таких умовах тільки 100 разів. Тим самим клієнт може сам зробити висновок і вибрати той автомобіль, який здасться йому більш досвідченим для поїздки в складних погодних умовах.
В кінцевому підсумку знання людини про оперативний стан і готовність автономної системи виконати певну роботу з прогнозованим результатом підвищить ефективність взаємодії і призведе до максимально узгоджених дій.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас