Закон "Про валюту": нагляд по-новому від НБУ (інфографіка, відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон "Про валюту": нагляд по-новому від НБУ (інфографіка, відео)

Валюта
1874
Відсьогодні, 7 лютого, відповідно до Закону України “Про валюту і валютні операції” запрацювала система валютного нагляду, яка базується на ризик-орієнтованому підході.
Замість тотального валютного контролю за усіма операціями запроваджується кардинально новий підхід, який будується на принципі: “менше ризиків – менше уваги, більше ризиків – більше уваги”.
Для бізнесу новий підхід у валютному нагляді означає зняття низки бюрократичних бар’єрів і необхідності звітувати перед банками щодо будь-якої валютної операції.
Для Національного банку це означає зменшення навантаження на департаменти, які займаються валютним контролем і фінансовим моніторингом.
Суттєвими вважаються такі порушення:
  • Під час здійснення окремої операцій на суму від 1 млн грн або сукупності транзакцій обсягом від 10 млн грн (штраф – до 400 тис. грн).
  • Дії банку, що призвели до неможливості виконання НБУ своїх наглядових функцій (штраф у максимальному розмірі до 1 млн грн).
  • За несуттєві помилки у звітності банків (штраф – 17 тис. грн).
  • Якщо в банку не побудована ефективна система валютного нагляду, що призвело до порушення по всіх або більшості (більше половини) питань щодо дотримання вимог валютного законодавства, які підлягали перевірці (найбільший штраф – * 8 млн грн*).
Закон "Про валюту": нагляд по-новому від НБУ (інфографіка, відео)
Як запевняють у НБУ, нова система заходів впливу відрізняється від чинної та буде гнучкішою, ризик-орієнтованою та направленою на упередження порушень, які несуть значні негативні наслідки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас