Банки відмовилися міняти українцям зношені долари - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відмовилися міняти українцям зношені долари - експерт

Валюта
18463
Українські банки не хочуть зв’язуватися зі зношеними і старими купюрами іноземної валюти. Незважаючи на те, що за інструкцією НБУ вони зобов’язані прийняти в касі «незначно постраждалі» банкноти (які зберегли ознаки платіжності), робити це вони відмовляються.
У службах підтримки двох державних банків – Ощадбанку та Укрексімбанку, які проводять роботу зі зношеними грошима іноземних емітентів, старі купюри приймають тільки на інкасо.
Приміром, в Укрексімбанку за неї візьмуть 20% комісії (мінімум 500 грн.). І будуть возитися з грошима від півроку до 2-х років. Цей термін зумовлений тим, що, наприклад, доларовим купюрам фізично треба перетнути океан, де експерти ФРС визначать справжність грошей і ухвалять рішення про відшкодування.
Трохи дешевше послуга обійдеться в Ощадбанку. Комісія тут встановлена на ті самі 20%, проте мінімальний платіж становить “лише” 300 грн. Ані перший, ані другий банк не дають жодних гарантій відшкодування. Адже якщо американці не визнають купюри справжніми, платити не стануть.
“Ключова причина, яка змусила українських банкірів піти на посилення умов прийому таких банкнот – ризики. Банки просто перестраховуються – нехай рішення щодо кожної купюри ухвалюють в Штатах і ЄС. Так і безпечніше, і дешевше. Адже для належної експертизи потрібна дорога техніка та експерти», – пояснив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Він додав, що найкращим варіантом для українців буде взяти такі банкноти з собою на відпочинок. Навіть в Туреччині і Єгипті збути потерті долари набагато простіше.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас