Смолій пояснив, що зараз впливає на курс долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смолій пояснив, що зараз впливає на курс долара

Валюта
2352
З 2014-го Нацбанк перейшов до плаваючого курсоутворення. Сьогодні курс формує ринок. Він залежить від попиту і пропозиції на валюту.
“Звичайно, щоб не було різких коливань – вчора по 25, сьогодні по 27, а завтра по 23 – Національний банк стежить за процесом і виходить на ринок з інтервенціями для згладжування надмірних коливань. Адже суттєві коливання курсу гривні призводять до погіршення очікувань і створюють ризики прискорення зростання цін. Тому якщо є надлишок валюти – ми скуповуємо її, якщо дефіцит – продаємо”, – говорить голова Нацбанку Яків Смолій, пише Сегодня.
Обсяг ринку становить $400-500 млн щодня.
“Раніше ми спостерігали сезонні коливання. Наприклад, коли аграрії зібрали врожай, але ніде було його зберігати, вони намагалися швидко продати його. Тоді валютна виручка заходила в країну і йшло зміцнення гривні. А перед Новим роком імпортери завозили товар. Тому був підвищений попит на валюту і долар дорожчав. Зараз бізнес став пристосовуватися до режиму гнучкого курсоутворення. Наприклад, імпортери зрозуміли, що в зимовий сезон долар дорожчатиме перед святами, тому придбали його заздалегідь. Через це ми практично не побачили коливань у грудні”, – пояснює Яків Смолій.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас