ASML і Carl Zeiss заплатять Nikon 150 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ASML і Carl Zeiss заплатять Nikon 150 млн євро

Фондовий ринок
368
У квітні 2018 минуло 2 роки з того моменту, як компанії Nikon, ASML і Carl Zeiss загрузли у взаємних судових суперечках. У середу Nikon, ASML і Carl Zeiss випустили спільний прес-реліз, в якому повідомили про намір закрити всі незакінчені взаємні судові суперечки вже в лютому.
В рамках угоди ASML і Carl Zeiss зобов’язуються виплатити 150 млн євро компанії Nikon.
Надалі всі три компанії будуть платити одна одній відрахування з продажів обладнання для імерсійної (з зануренням в рідину) напівпровідникової літографії в розмірі 0,8% від продажів. Оскільки сьогодні ASML утримує понад 93% ринку літографічних сканерів для імерсійної літографії, компанія Nikon фактично прилаштовується до неї на утримання. Згідно з домовленістю, так триватиме 10 років.
Японці заслужили на таке рішення. Компанія Nikon була піонером серед розробників обладнання для виробництва напівпровідників і, зокрема – літографічних степерів (надалі сканерів). В середині 90-х вона утримувала понад 60% ринку літографічних степерів.
Після “нульових” становище почало неухильно змінюватися в бік компанії ASML. У 2001 році Nikon подала проти ASML позов і в 2004 уклала з нею п’ятирічну перехресну ліцензійну угоду з перехідним періодом до 2014 року. Після 2014 року ASML відмовилася продовжити угоду і в квітні 2017 року Nikon знову подає на неї до суду (і на партнера ASML – компанію Carl Zeiss). Через тиждень ASML і Carl Zeiss подають зустрічний позов, і процес знову пішов, поки сьогодні не стало відомо, що сторони досягли домовленості.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас