В "Нафтогазі" прокоментували процес тристоронніх переговорів з "Газпромом" щодо транзиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В "Нафтогазі" прокоментували процес тристоронніх переговорів з "Газпромом" щодо транзиту

Енергетика
897
Під час тристоронніх переговорів у Брюсселі стосовно транзиту газу після 2019 року представники російського “Газпрому” відмовилися сплачувати 2,7 мільярда доларів боргів за рішення Стокгольмського арбітражу. Також вони запропонували “Нафтогазу” укласти “мирову угоду”.
Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор з розвитку бізнесу НАК “Нафтогаз” Юрій Вітренко.
Один з керівників компанії розповів, що “Газпром” спочатку наполягає на “відновленні балансу у стосунках між компаніями” і лише після цього погодиться подовжити дійсний контракт щодо транзиту.
“На думку “Газпрому” це може статися або у разі відміни рішень Стокгольмського арбітражу в апеляційному суді, або у разі “мирової угоди“ між “Нафтогазом” та “Газпромом”. Перший раз офіційно звучала теза “про нульовий варіант”, але я би не трактував ці слова просто як відмову Нафтогазу від 2.7 млрд дол, які Газпром має ще доплатити за рішенням арбітражу, оскільки рішення арбітражу виходять далеко за межі цих 2,7 млрд дол”, – йдеться у дописі.
Вітренко додав, що поточний контракт не відповідає нормам та може загрожувати Україні “нульовим транзитом” після будівництва “Північного потоку-2”.
“Крім його невідповідності європейським правилам, в інтерпретації “Газпрома” цей контракт не містить ніяких гарантій по обсягах транзиту, тобто після побудови Північного Потоку-2 “Газпром” зможе знизити транзит через Україну до нуля навіть якщо контракт буде продовжений на наступні роки”, – зазначив він.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас