НБУ про нове валютне регулювання - банки повинні краще знати свого клієнта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ про нове валютне регулювання - банки повинні краще знати свого клієнта

Казна та Політика
1199
Нова система валютного регулювання передбачає той факт, що банки повинні краще розуміти свого клієнта.
Про це сказав заступник голови Нацбанку Олег Чурій.
“Починаючи з 7 лютого, банки повинні більше розуміти бізнес свого клієнта, вони повинні розуміти, чим займаються його клієнти, які платежі вони виконують, і виходячи з цих знань проводити фінансовий моніторинг та валютний нагляд”, – сказав Чурій.
За його словами, згідно з новою системою валютного регулювання для банків буде більше послаблень, ніж для інших учасників ринку.
“На сьогодні банки перебувають під належним наглядом, вони працюють в межах лімітів, які їм надає Національний банк, тому ми не бачимо ризиків якоїсь волатильності, яка може виходити з банківської системи. Наприклад, банки, починаючи з 7 лютого, можуть купувати всі інвестиційні цінні папери, які є в світі. Також ми дозволяємо банкам проводити деривативні операції, які раніше були заборонені”, – сказав Чурій.
Він зазначив, що послаблення, які чекають на бізнес, полягають у наступному: збільшено строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами до 365 днів (зараз він становить 180 днів).
Ще одним нововведенням став перехід від ліцензування до системи е-лімітів для здійснення інвестицій за кордон, що також спростить життя бізнесу. Такий е-ліміт обмежений сумою в 2 млн євро на рік. Найочікуваніше нововведення для фізичних осіб – можливість онлайн-купівлі валюти через Інтернет-банкінги і мобільні додатки комерційних банків.
За словами Чурія, з 7 лютого будуть вводитися більш ніж 30 послаблень.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас