Новий адронний колайдер побудують за $25 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий адронний колайдер побудують за $25 млрд

Технології&Авто
984
Європейська рада ядерних досліджень опублікувала концепт нового адронного колайдера.
Тунель прискорювача сягатиме приблизно 100 км, а весь проект коштуватиме понад $25 млрд.
Великий науковий винахід людства може стати ще більшим у прямому і переносному сенсі цього слова. Днями Європейська рада ядерних досліджень (CERN) показала концепт проекту наступного покоління адронного колайдера.
На відміну від нинішнього Великого адронного колайдера, новий прискорювач поки називають Майбутній круговий колайдер. Сьогодні підземний тунель, яким розганяють частинки на кордоні Швейцарії та Франції, займає більше ніж 26 км.
Нову ж розробку пропонують зробити у тому самому місці, але майже учетверо більше – перед зіткненням зустрічні пучки розганятимуть кільцем, завдовжки 100 км.
Вартість розробки, відповідно, також зросте у кілька разів. Якщо бюджет БАК, який почав свою роботу 2008-го, становив приблизно $6 млрд, то у Майбутньому круговому колайдері збираються витратити на $4 млрд більше для спорудження одного лише тунелю. Загальна вартість проекту може перевищити $25 млрд.
Оскільки новий прискорювач потребує величезних витрат і почне свою роботу не раніше 2040-х, деякі вчені ставлять під сумнів необхідність такого інвестування.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас