У поштових відділеннях можна буде обміняти валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У поштових відділеннях можна буде обміняти валюту

Казна та Політика
843
Українці зможуть купити і продати іноземну валюту не тільки в банках або обмінних пунктах небанківських фінансових установ (НФУ), але і в поштових відділеннях.
Про це повідомив Національний банк України (НБУ) на сайті.
Відповідні зміни затверджені постановою центробанку №9 від 2 січня 2019 року “Про затвердження змін до окремих нормативно-правових актів НБУ” і набирають чинності 7 лютого 2019 року одночасно з набранням чинності закону “Про валюту і валютні операції”.
Згідно з постановою, оператори поштового зв’язку зможуть отримати в НБУ ліцензії на здійснення банківських операцій при наявності більше 50 структурних підрозділів, які розташовуються на 50% території України; отриманні не менше 50% доходів від діяльності в сфері надання поштових послуг; відповідності вимогам фінансового стану, структури власності, репутації і профпридатності керівного складу.
Крім того, НБУ пом’якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі небанківським фінансовим установам.
Зокрема, вдвічі зменшено мінімальний розмір власного капіталу НФУ до 5 млн грн з 10 млн грн за умови, що фінансова установа здійснюватиме таку діяльність з використанням не більше 50 структурних підрозділів. Кожне наступне збільшення кількості структурних підрозділів на 50 одиниць вимагатиме збільшення мінімального власного капіталу на 5 млн грн замість 10 млн грн.
НБУ також скасував вимогу про наявність у НФУ не менше п’яти структурних підрозділів, приміщення яких відповідають вимогам Нацбанку, що регулюють порядок здійснення валютно-обмінних операцій і з питань організації захисту приміщень НФУ.
Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які вже мають генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, матимуть шість місяців перехідного періоду, щоб привести свою діяльність у відповідність до нових вимог. Відлік перехідного періоду стартує з дати набрання чинності закону “Про валюту і валютні операції”, тобто з 7 лютого 2019 року, і триватиме до 7 серпня 2019 року.
Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які мають генеральні ліцензії на здійснення діяльності з обміну валют, отримані до дня набрання чинності закону “Про валюту і валютні операції”, зможуть і надалі здійснювати валютно-обмінні операції на підставі цих ліцензій.
Для суб’єктів, які такої ліцензії не мають, але мають намір здійснювати валютні операції з переказу коштів і торгувати валютними цінностями в готівковій формі, НБУ встановив порядок і умови оформлення відповідної ліцензії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас